Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande, säger att det var omöjligt för henne att känna till kopplingen mellan tjänstemannen och Serneke. Foto: Mikael Andersson

Kommunen tillsätter extern granskning efter Serneke-affären

Järfälla kommun tillsätter en extern granskning efter GP:s avslöjande om en kommuntjänstemans olämpliga kontakter med byggbolaget Serneke. – Det är jätteviktigt så att något liknande inte händer igen, säger kommunstyrelsens ordförande Emma Feldman (M).

  • Publicerad 09:22, 11 maj 2021

Det finns inga indikationer på att man fått marken billigt

Göteborgsposten har i en rad granskande artiklar rapporterat om byggbolaget Sernekes band till en kommunal tjänsteman i Järfälla och deras olämpliga kontakter under bolagets etablering i Veddesta.

Deras rapportering har också visat att det råder stora oklarheter kring vem som ska driva den stora underjordiska skidanläggningen som planeras i området och att kommunen kan ha tagit på tok för lite betalt av Serneke för marken – omkring 100 miljoner mindre än vad kommunen först begärt.

Vänsterpartiet vill se en redovisning av hela ärendet i kommunstyrelsens arbetsutskott.

– Vi politiker och medborgare måste kunna lita på att saker och ting går rätt till. Därför är det viktig att allting kommer upp i ljuset nu, säger Bo Leinerdal (V).

Extern granskning på gång

Och en sådan redovisning kommer att ske, säger kommunstyrelsens ordförande Emma Feldman (M).

– Vi har också från kommunens sida initierat en extern granskning så att vi går till botten med vad som har hänt. Det är jätteviktigt så att något liknande inte händer igen.

Hon berättar att hon fick reda på kopplingarna mellan tjänstemannen och Ola Serneke i februari och att nya detaljer uppdagats allteftersom.

Borde du haft koll på kopplingarna?

– Nej, det är helt omöjligt. Vi har 4 500 medarbetare i kommunen. Däremot är det viktigt att rutinerna kring anmälan om bisysslor behöver stärkas upp. Vi behöver ha ett stramare regelverk och nya skriftliga riktlinjer. Vi kommer därför att ha en utbildningsserie för alla chefer och medarbetare om detta.

Handlar om en person

Emma Feldman säger att det inte finns någon anledning att känna en mindre tillit till kommunen.

– Det här är en medarbetare som agerat olämpligt. Det finns inget i den här processen som pekar på att vi har gjort annorlunda än kommunen brukar.

Och vad gäller värderingen av marken?

– Det finns inga indikationer på att man fått marken billigt. Man har jobbat på precis samma sätt som man alltid gör, säger Emma Feldman.

Det här har hänt i Sernekeaffären

Göteborgsposten har avslöjat att en tjänsteman på ett kommunalt bolag i Järfälla främjat byggbolagets Sernekes jätteetablering i Järfälla, samtidigt som han fått Ola Serneke att investera i en fjällby där tjänstemannen själv har en stuga.

Tjänstemannen och Ola Serneke hade kontakt under flera års tid och han gav tips och råd till Ola Serneke inför förhandlingarna med Järfälla kommun.

Tjänstemannen stängdes av och senare avslutades hans anställning i kommunen.

Visa merVisa mindre