Kommunen tar över äldreboende från Norlandia

Från november tar Vaxholms stad över driften av äldreboendet Borgmästaregården. Anledningen, enligt kommunen, är att privata utföraren Norlandia Care inte fått tillstånd att driva verksamheten vidare av Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

 • Publicerad 16:44, 18 sep 2018

– Man tittade bland annat på nattbemanningen som var för liten. Norlandia ökade den då, men de fick ändå inte tillstånd, säger Camilla Lundholm, utförarchef i Vaxholms stad.

– Kommunen har yttersta ansvaret och tar därför över verksamheten.

Enligt Camilla Lundholm hänger IVOs avslag ihop med en ny lagstiftning som innebär att det numera krävs tillstånd från IVO för att bland annat bedriva äldreboenden.

Avslaget innebär att Vaxholm stad tar över driften av äldreboendet på Borgmästaregården, Framnäshagen och Cyrillus första november. Samtidigt har kommunen inlett en upphandling för att vaska fram en ny utförare som ska driva äldreboendet i framtiden.

När fick ni veta att Norlandia inte fått tillstånd?

– Det har varit många långa diskussioner. Slutgiltigt besked kom under sommaren.

Kommer de äldre att märka av att kommunen tar över?

– Vi är en grupp som jobbar med detta, så att det ska gå så smidigt som möjligt.

Vad händer med de anställda?

– Vi tar över alla de som vill stanna kvar och så gott som all personal kommer att stanna kvar, det vet vi.

Blir det en ny verksamhetschef?
– Det kommer det bli, ja. Nuvarande verksamhetschef har valt att följa med Norlandia.

Enligt Camilla Lundholm kommer varken kommunen eller Norlandia kräva pengar av varandra för att avtalet avbryts.

Har uppgifterna om incidenter på boendet de senaste åren spelat in i IVO.s beslut?

–  Jag vet inte – det man gav avslag på var nattbemanningen. Hur mycket man tagit hänsyn till det kan jag inte  svara på. Tidigare händelser har de ju rättat till.

Totalt arbetar cirka 80 personer på Borgmästaregården, Framnäshagen och Cyrillus. Äldreboendet har 83 platser.
Sista anbudsdag för kommunens upphandling är 16 oktober. Om kommunen bestämmer sig för att anlita en ny utförare kommer denna sannolikt inte ta över förrän någon gång nästa år.

Fakta

Flera skandaler på Norlandias äldreboende i Vaxholm

2009

 • Norlandia Care tar över äldreboendena Borgmästargården, Cyrillus och Framnäshagen i Vaxholm.

2011

 • Patient på ett av Norlandias äldreboenden i Vaxholm lägger sig med en annan patient i dennes säng och avlider, utan att personalen märker något. Händelsen anmäls till Socialstyrelsen. Det visade sig att patientens eget larm var ur funktion.

2012

 • Döende man saknar vårdplan. Socialstyrelsen öppnar en egen utredning mot Norlandia i Vaxholm efter anmälan från anhöriga.
 • 76-årig kvinna på Borgmästargården faller ur sin rullstol när hon ska duschas och får hjärnblödningar och bryter ett ben. Anhörig misstänker att Norlandia velat dölja olyckan då anhöriga inte larmas förrän efter många timmar.

2013

 • Skyddsombud på Norlandias äldreboende slår larm om att äldre lämnas i nedbajsade blöjor och tvingas lägga sig redan 18.00 på grund av personalbrist.
 • På direkt fråga avstår Vaxholms kommuns medicinskt ansvariga sjuksköterska,,MAS, att svara ja eller nej på frågan om Norlandias patienter får hälso- och sjukvård av god kvalitet.
 • Arbetsmiljöverket hotar Norlandia med straffavgifter om man inte förbättrar arbetsmijön för de anställda.
  Norlandia får förnyat kontrakt med kommunen i fyra år.

2015

 • Lex Maria-anmälan sedan personalen på Cyrillus missat att riskbedöma en patient som gått ned i vikt. Personalen hade också missat att skriva in patientens vikt i journalen.

2017

 • Undersköterska slår larm om att bland annat rullstolsburna får sitta hela dagar utan blöjbyte eller vila.

2018

 • En 80 -årig man avlider efter att ett par veckor tidigare fallit från ett fönster i sitt rum på Borgmästaregården. Trots att mannen först slagit sönder rummet märkte personalen inget.
Visa merVisa mindre