Nyligen uppmärksammades det att äppelträden vid Ekebyskolan har beskurits inför våren. Ett arbete som fått kritik och kallats en ”stympning” av träden.

Efter kritiken ser kommunen nu över arbetet med beskärningen av fruktträden.

"För att fruktträden nu ska få rätt förutsättningar kommer vi att ta in en extern arborist och låta besiktiga fruktträden och ta fram en skötselplan för den kommande tiden" meddelar Magnus Fridell, fastighetschef.

Då beskars träden

Magnus Fridell meddelar att arbetet utfördes vid månadsskiftet till april, samt att man inte är nöjd med beskärningsarbetet av fruktträden vid Ekebyskolan och Kevinge bostäder.

”Vi har ett upparbetat förtroende för entreprenören, men i det här fallet är vi inte nöjda med hur arbetet har utförts” meddelar han via mejl.

Inte blivit bra

I gruppen 'Danderyds debatt' på Facebook uppmärksammades frågan, där man bland annat har sagt att träden är för hårt beskurna och vid fel tid på året.

Första vice ordförande i fastighetsnämnden, Inger Olsson-Blomberg (M), har kommenterat beskärningen av träden vid Ekebyskolan.

– Det är olyckligt och har inte gjorts på fackmannamässigt sätt, säger hon.

Vad menar du med fackmannamässigt?

– Att det gjorts på fel sätt. De här tråden har blivit för hårt beskurna och snitten är fula.

Hon påpekar att de annars är nöjda med entreprenörens arbete.

– Men här har det inte blivit bra. Nu ska kontoret titta på flera ställen och göra en utförlig rapport om hur man har arbetat med träden, och hur man ska arbeta vidare.

Tar fram skötselplan

Utöver besiktningen av de beskurna träden tar man fram en skötselplan för träd på ett 20-tal fastigheter i kommunen.

Mitt i Danderyd har sökt entreprenören som avböjer att kommentera.

https://www.mitti.se/nyheter/kommunen-kapade-ek-utan-lov-stort-kulturvarde/repuce!e7Gafkysadw1nr0gADANVQ/