Evakuerades. Många av de anställda på ambassaden i Kabul kom till Stockholm i förra veckan. Foto: Mostphotos

Kommunen tar emot ambassadanställda från Afghanistan

Sollentuna tar emot 10 kvotflyktingar från Kabul i Afghanistan. Och det kan komma att bli fler.

  • Publicerad 06:10, 31 aug 2021

En unik evakueringsinsats som har utförts

– Ja, det vet vi inte ännu. Nu fick vi en förfrågan från Migrationsverket om tio personer, det är två familjer, och socialnämnden sa ja. Får vi en ny fråga så blir det ett nytt ställningstagande, säger Elisabeth Bengtsson, socialchef i Sollentuna.

Totalt anlände cirka 200 flyktingar till Stockholm från Afghanistan i förra veckan. Detta efter talibanernas intåg i Kabul och den ökade osäkerheten i landet, vilket bland annat ledde till att Sverige med flera länder stängde sina ambassader.

– Det är en unik evakueringsinsats som har utförts, säger Mikael Ribbenvik, generaldirektör på Migrationsverket, i ett pressmeddelande.

Inte fler totalt i år

Representanter från de kommuner som tar emot de evakuerade lokalanställda och deras familjer för bosättning i Sverige mötte upp direkt efter att Migrationsverket har avslutat handläggningen i samband med ankomsten.

Region Stockholm fanns på plats på Arlanda med medicinsk personal för att omhänderta dem som hade behov av akut läkarvård, och testning för covid-19 genomfördes.

De tio flyktingar som kommer till Sollentuna ska räknas in i de totalt 47 kvotflyktingar som Sollentuna ska ta emot under 2021. Detta innebär inte fler flyktingar totalt under året, förklarar Elisabeth Bengtsson.

Vad får de två familjerna för hjälp nu i början?

– Det blir exakt som för alla flyktingar som anvisas till Sollentuna. Vi har en enhet som jobbar med mottagandet. Till att börja med får de tillfälliga boenden som de får hyra en begränsad tid. Fram till den 1 oktober är det fyra år. För dem som kommer efter det är det två år som gäller, det har kommunstyrelsen beslutat, säger Elisabeth Bengtsson.

Och utöver bostad?

– Nu har det gått ganska fort men vi jobbar på precis som vi alltid gör, försöker stötta så gott det går. Det är mycket praktiskt i början, basala saker. Skaffa personnummer åt alla, hjälpa dem så att barnen kan gå i skolan, söka till SFI, och visa lägenheten och området. Det är väldigt mycket här och nu. Sedan ska de möblera upp sin lägenhet, vi möblerar bara med sängar, det är väldigt spartanskt.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Hemtjänstföretag blåste kommunen på pengar

Nyheter Personalen befann sig på två platser samtidigt enligt tidrapporter Företaget Agdas hemtjänst har vid flera tillfällen dubbelregistrerat personal och på så sätt lurat Sollentuna och andra kommuner som har betalat för hemtjänsten. Det visar en granskning i boken...måndag 18/10 5:58

Trots tips kunde kommunen inte avslöja fusket i hemtjänsten

Nyheter "Ett detektivarbete" säger Pia Bornevi Trots tips från före detta anställda på Agdas hemtjänst kunde Sollentuna kommun inte avslöja fusket.måndag 18/10 5:50

Hoda scoutades på Instagram – av Marockos landslag

Nyheter 23-åriga Hoda Khalaf gjorde landslagsdebut i somras Det kan löna sig att vara aktiv på sociala medier. Fråga bara Hoda Khalaf från Tureberg. Till vardags spelar den 23-åriga yttermittfältaren med Bollstanäs SK i Elitettan. I somras gjorde hon...söndag 17/10 8:56