Den boende står fast vid sitt ord. Foto: Mitt i

Kommunen: SVT har fel om Väsbygården

Efter att ha talat med Väsbygårdens medarbetare går Vallentuna kommun ut med att SVT:s inslag om en kvinna på Väsbygården som tvingas gå och lägga sig klockan 18 på kvällarna inte stämmer. – Kvinnan står fast vid sina uppgifter, säger Daniel Legue, redaktionschef vid SVT.

  • Publicerad 17:10, 3 aug 2018

I söndags uppmärksammade SVT Stockholm i ett inslag att en kvinna boende på Väsbygården var tvungen att gå och lägga sig redan klockan 18. på kvällen. Ibland fick hon inte heller komma upp ur sängen förrän klockan 12 dagen därpå. I inslaget uppger enhetschefen för äldreomsorgen i Vallentuna att uppgifterna är nya för henne och att de ska utredas. Inslaget fick stor uppmärksamhet  – men nu vill kommunen dementera uppgifterna, något som Vallentuna nyheter var först med att berätta. 

Via kommunens hemsida skriver tillförordnade socialchefen i Vallentuna, Inger Jakobsson att ”i det här speciella fallet är påståendena grundlösa och oriktiga”.

– Vi följde upp SVT:s inslag och vi har pratat med personalen och kontrollerat patientens rutiner och det som kommer fram i inslaget stämmer inte.
Är det resursbrist på Väsbygården?
– Nej det skulle jag inte säga, vi har vanlig bemanning och vi har inte ovanligt många sommarvikarier heller. Personalen gör ett jättebra jobb på boendet.
– Jag trodde faktiskt mer om SVT och att man kunde lita på dem. De skulle ha pratat med oss också, säger hon.
 Daniel Legue, redaktionschef och ansvarig utgivare vid SVT:s lokala redaktion i Uppsala, säger att uppgifterna är nya för honom när Mitt i ringer upp.
– I inslaget förmedlar vi vad kvinnan berättar och låter enhetschefen bemöta det. Det är vad jag kan säga just nu. Det låter som att ord står mot ord just nu helt enkelt.
Vid ett nytt samtal en stund senare säger han:
– Vi har varit i kontakt med kvinnan i inslaget för att höra om det har skett något missförstånd men hon står fast vid sina ord.
Kan det ha varit något som hände vid något enstaka tillfälle?
– Nej, hon säger att det är så här det är.
Kommer ni att göra en uppföljning på det här?
– Det vet jag inte just nu. men det är inte omöjligt.