Alternativ för Sverige skulle hålla öppet hus i Forellens aula. Foto: Mitt i

Kommunen stoppar uthyrning av Forellen till högerextrema partiet

Det högerextrema partiet Alternativ för Sverige skulle ha öppet hus i Forellen i kväll, men kommunen som sköter uthyrningen har stoppat bokningen. – Bokningen är inte förenlig med lagen om andrahandsuthyrning, säger Charlotta Janson Josephsson.

  • Publicerad 15:05, 8 apr 2019

Partiet skulle som en del av sin turné inför EU-valet ha öppet hus i Forellens aula på måndagskvällen.

Flera läsare hörde av sig till Mitt i Tyresö om bokningen. ”Vi är många Tyresöbor som skräms och skäms över detta”, skrev en läsare. ”Känns inte okej”, skrev en annan.

Det är kommunen som äger byggnaden och sköter uthyrningen. Att det är Alternativ för Sverige som skulle hålla möte på Forellen stod klart för kommunen först under helgen, uppger Charlotta Janson Josephsson, kommunikationschef Tyresö kommun.

– Det visar sig att det är en annan person som står på bokningen, säger hon.

Sa upp bokningen i dag

Kommunen sa under måndagen upp bokningen, uppger hon.

– Den gäller inte längre, den är inte förenlig med lagen om andrahandsuthyrning. Det står i hyreslagen att det är den person som står för mötet som ska boka och om man bokar i någon annans räkning ska man ha kommunens godkännande och det har man inte i det här fallet, säger hon.

Borde ni ha haft bättre bakgrundskoll?

– Ja, det skulle man säkert kunna ha och vi får förbättra rutinerna så att det inte händer igen, säger hon.

Om partiet hade varit öppet med att det ville boka – skulle det få det då?

– Det vet jag faktiskt inte. Vi fattar beslut från en gång till en annan utifrån de lagar, den lagstiftning och de riktlinjer som finns.

Partiledaren Gustav Kasselstrand, som skulle ha varit på plats under kvällen, var tidigare ordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund innan han uteslöts ur partiet 2015. 2018 var han med och bildade Alternativ för Sverige.

Tyresö filmförening som driver Bio Forellen har fått många frågor om bokningen.

”Vi vill härmed informera dig som har frågor, att vi inte är involverade i detta. Tyresö Kommun hyr ut lokalen de dagar och tider som vi inte har filmvisning.” skriver filmföreningen på sin hemsida.

Fakta

Alternativ för Sverige

Alternativ för Sverige vill ha en ”kraftfull ökning av antalet utvisningar” samt att ”samtliga uppehållstillstånd som delats ut sedan år 2000 ska omprövas”, enligt partiprogrammet.

Partiet anser också att ”Sverige måste införa ett omedelbart asylstopp och inleda en aktiv återvandringspolitik” som bör ”organiseras genom en ny myndighet, Återvandringsverket”.

Partiet bildades i mars 2018. Såväl partiledaren Gustav Kasselstrand som vice partiordföranden William Hahne och partisekreteraren Jessica Ohlson hade tidigare uteslutits från Sverigedemokraterna.

Källa: AFS och Wikipedia
Visa merVisa mindre