Kommunen gick ut med de striktare reglerna i lördags. Foto: Mostphotos/Arkivbild

Kommunen stänger ishall och bibliotek

Efter regeringens nya direktiv i fredags har all kommunen stängts all verksamhet som inte är nödvändig. – Vi gör likadant som alla andra. Det är för att läget är allvarligt, säger kommunikationschef Henrik Kelfve.

  • Publicerad 10:59, 21 dec 2020

I fredags höll regeringen ännu en presskonferens om ännu strängare restriktioner. Till dem hör att all kommunal verksamhet som inte är "nödvändig" stängs till den 24 januari.

• I Vallentuna stängs därför ishallen och all inomhusträning. Öppna förskolan får inte bedrivas inomhus och biblioteken stänger.

• Fritidsgårdarna stänger sina fysiska lokaler men fortsätter verksamheten utomhus eller digital.

• Spontanidrott på idrottsanläggningar utomhus går bra, men bara i mindre grupper och inte organiserad lagträning. Omklädningsrummen stängs.

• Fältassistenterna fortsätter med sin uppsökande verksamhet och kontaktcenter håller öppet, om än med begränsade öppettider.

– Vi följer de riktlinjer som kom i fredags. Vi gör likadant som alla andra. Det är för att läget är allvarligt.

I Vallentuna har smittspridningen nu stigit. Tidigare var den lägre än hos flera av grannkommunerna. Nu ligger Vallentuna tyvärr i topp i Roslagen. Under vecka 50 registrerades 49 sjukdomsfall per 10 000 invånare. Det är högre än i grannkommunerna.

Täby hade 47 fall/10 000 invånare, Österåker 40/10 000, Danderyd 42/10 000 och Upplands Väsby 46/10 000 invånare. Bara Sollentuna, som länge legat på en hög nivå har samma smittspridning som Vallentuna.

Stigande smittspridning

– Det vi konstaterat är att vi är lika drabbade som andra. I början kom vi lindrigare undan, kanske för att vi hade lite tuffare regler inledningsvis. Vi är samtidigt en kommun som har många egenföretagare och inte ligger mitt i t-banesystemet. Därför har vi haft det lite lättare. Men nu drabbas vi som alla andra.

Kommunen hoppas nu att Vallentunaborna tar till sig de strängare riktlinjerna.

– Om nu alla följer det här så har vi ju goda möjligheter att få en bättre situation så att vi kan börja återgå till normalläge.

Riktlinjerna sedan i fredags är ,förutom att kommunal verksamhet stänger, munskydd i kollektivtrafiken, stopp för alkoholutskänkning på krogen från klockan 20, stopp för restaurangsällskap på mer än fyra personer och att de som inte måste jobba på sina arbetsplatser ska vara hemma till den 24 januari.