Täbypolisen Jan Berlin har fått det ovanliga fallet med manipuleringen av Näsbydalsskolans Google maps-adress på sitt bord. Foto: Mitt i

Kommunen spärrar skolornas Google maps-länkar efter trollningen

Täby kommun har haft svårt att få kontakt med Google maps för att radera de manipulerade foton som drabbat flera skolor i Täby och Danderyd i en till synes synkroniserad nätattack. Och polisen vet inte ens hur de ska rubricera det utredningsmässigt svåra fallet.

  • Publicerad 10:19, 8 nov 2019

Minst tolv skolor och företag i Täby och Danderyd har blivit utsatt för nätattacken där foton på byggnaderna på Google maps har manipulerats.

– Det är en anonym användare som har laddat upp den här bilden. Det som laddas upp på Google kan kommunen inte kontrollera, konstaterar Alexander Nilsson, säkerhetssamordnare i Täby kommun.

Först att slå larm var personal på Näsbydalsskolan i Täby. Där hade fotot på skolan bytts ut mot en bild på förintelselägret Auschwitz, något som väckt bestörtning på skolförvaltningen.

Skolor och företag utsatta för nätattack: ”Är högst olämpligt”

Polisen rådvill om brottet

När kommunen på onsdagen fick kännedom om nätattacken togs en kontakt med polisen för att påbörja en utredning.

Frågan är vilken brottsrubricering som kan vara lämplig på denna typ av nättrollande?

– Vi håller på att funderar vad det kan vara för typ av brott. I och med att de inte har gjort något dataintrång på kommunen, säger Jan Berlin vid Täbypolisen.

Alexander Nilsson uppger att kommunens IT-avdelning har haft svårt att få tag i en ansvarig person på Google maps. Under gårdagen, ett dygn efter upptäckten, var fortfarande bilden på förintelselägret Auschwitz kopplad till kartbilden på Näsbydalsskolan i Täby.

– Täby kommun har anmält bilden till Google, som ska behandla felanmälan enligt de rutiner som Google har. Vi anmäler den för hatfullt innehåll eller dylikt, de har olika kategorier. Vi hoppas att de tar bort den så fort som möjligt.

Oklart när bilderna tas bort

Minst tolv skolor och företag i Täby och Danderyd ska vara utsatta för samma sak, enligt kommunen.

När kan dessa missvisande bilder vara raderade?

– Förhoppningsvis tas bilderna bort så snabbt som möjligt. Vi kan inte göra en bedömning om när det sker, konstaterar Alexander Nilsson.

Utbildningschefen: Kommunen försöker spåra källa till nätattack

Kommunen spärrar Google maps-länkar

Tills vidare ska kommunen också spärra länkar till Google maps.

– Vi ser över möjligheten att man inte dirigeras om till Google maps via de här skolornas sidor på kommunens egna plattformar.

Fakta

Nätattacken: Minst tolv skolor och företag utsatta

Minst tolv skolor och företag är utsatt för nätattacken med manipulerade foton kopplade till deras adresser på nättjänsten Google maps. Maria Assarsson, tf utbildningschef i Täby kommun, uppger att de drabbade skolorna är Tibble gymnasium, Futuraskolan och Täby Park förskola samt Danderyds gymnasium och Viktor Rydberg gymnasium i Djursholm. Utöver dessa ska också en handfull företag i Täby drabbade.

Källa: Täby kommun
Visa merVisa mindre