Kommunen sparkade skolchefen – fick 2 miljoner

Såväl ”superrektorn” Lina Axelsson Kihlblom som Haninges utbildningschef Mats Öhlin har lämnat Haninge kommun på mindre än ett år. Nu kan Mitt i berätta att Mats Öhlin sparkades – och fick två miljoner kronor som plåster på såren.

  • Publicerad 09:51, 11 dec 2018

Mats Öhlins avsked som högsta skolchef i Haninge kommun kom hastigt.

Efter 14 år som anställd i kommunen har han köpts ut för två miljoner kronor, och tidigast till höstterminen 2019 väntas Haninge kommun ha tillsatt en ny utbildningschef.

Mats Öhlin får nästan två miljoner kronor genom uppsägningstid och avgångsvederlag, plus arbetsgivaravgifter, anställningsförmåner och minst 539 000 kronor till tjänstepension.

Han blir rent tekniskt kvar som anställd till och med sista augusti 2019, men är alltså arbetsbefriad. Han kan även ta nya jobb utan att någon avräkning görs.

Fakta

Vände landets sämsta skolresultat

Mats Öhlin blev känd när han som ny utbildningschef i Haninge för 14 år sedan fick fria tyglar att vända Haninges då urusla skolresultat genom en synvända.

Haninge kommun ökade kraven på eleverna i de svagare skolorna, ökade lärartätheten och började prata tidigare med personalen. Skolresultaten lyfte rejält från att ha varit landets sämsta.

Både Socialdemokraterna och Moderaterna i Haninge slöt upp bakom det som kom att kallas Haningemodellen.

Synvändan blev känd i Kommunsverige och blev en framgångsmodell. Andra kommuners skolresultat kom efter några år att utvecklas snabbare än Haninge kommuns resultat, som åter tappade fart jämfört med andra kommuner.

 

 

 

Källa: Mitt i
Visa merVisa mindre

– Även om vi är nöjda med arbetet som cheferna gjort på utbildningsförvaltningen så ser vi att det finns nya utmaningar för skolan som vi behöver titta vidare på, säger kommunstyrelsens ordförande Meeri Wasberg (S) som skrivit under överenskommelsen med Mats Öhlin.

Hon säger att det är viktigt att skapa en attraktiv skolmiljö för lärarna och eleverna.

– Då ser vi att det behövs ett nytt ledarskap. Det är rätt tidpunkt att växla upp nu och bygga ett nytt lag som kan ta nästa stora grepp när det gäller skolans utveckling i Haninge.

Du sparkar Mats Öhlin som får nästan två miljoner skattekronor och kan ta ett nytt jobb utan avräkning?

– Det krävs nytänkande, handlingskraft och en förmåga att hitta nya angreppssätt, säger Meeri Wasberg.

– Det handlar både om att fortsätta utveckla det systematiska kvalitetsarbetet och att ta nya tag vad gäller rekryteringen inom bristyrken så som skolledare, pedagoger och skolchefer. Vi söker med andra ord en chef med en delvis ny och utvidgad inriktning.

Fakta

Så står sig Haninge kommun i skolresultaten

Andelen behöriga elever till gymnasiet i årskurs 9:

Haninge: 83 %

Länet: 89,1 %

Riket: 82,7 %

Genomsnittliga meritvärdet för elever i årskurs 9:

Haninge: 214,1

Länet:: 240,2

Riket: 223,3

Andelen elever i årskurs 9 som uppnått kunskapskraven i alla ämnen:

Haninge: 69,5 %

Länet: 79,4 %

Riket: 73,5 %

*Kommunal skolstatistik är det som anges. Fristående skolor är inte med.

Källa: Skolverket/Läsåret 2017/18
Visa merVisa mindre

Mitt i har sökt Mats Öhlin utan resultat. Kommundirektör Magnus Gyllestad säger dock till Mitt i att man samlat sig utifrån vad politikerna vill.

Även ”superrektorn” har lämnat

– Vi har gjort ett nytt vägval. Mats Öhlin hade gjort väldigt många år och jag har all respekt för att det var dags att byta, säger Magnus Gyllestad.

Det verkar som att beslutet kom hastigt?

– Jag har respekt för att det kan kännas hastigt, men för mig som pratat med Mats ända sedan jag började förra året var det inte det.

Enligt Magnus Gyllestad kräver tillväxtfasen som Haninge står inför rätt skolledning. Skolorna och avdelningarna ska bli fler samtidigt som rekryteringsläget för förortskommunen Haninge är tufft.

– Det är en ny mandatperiod, det är ny politik, säger han.

Även ”superrektorn” Lina Axelsson KIhlblom har lämnat sitt jobb som grundskolechef i Haninge kommun och blivit förvaltningschef i Nynäshamn.

Hon valde dock själv att lämna Haninge kommun efter tre år.

Pär Olsson har tagit över som ny grundskolechef, och som tillförordnad utbildningschef har Henrik Lindh, fram tills nu Haninges centrala förskolechef, gått in.