”Planen var mycket riktigt att utöka till två klasser (på Tråsättraskolan, reds anm), och möjligheten för detta har också utretts", skriver Eva Wetterstrand, chef för produktionsförvaltningen, i ett mejl till Mitt i.

Tidigare har Mitt i sökt Eva Wetterstrand för att få hennes syn på ”löftet” hon lämnade i februari 2020 om två klasser – tillräckligt för att alla tredjeklassare på Bergsättraskolan skulle kunna fortsätta fjärde klass i grannskolan till hösten.

https://www.mitti.se/nyheter/foraldrar-inte-nojda-med-kommunens-svar/repueB!XHRibHZKSbwkuEXCiHIcDw/

Då blev svaret från kommunens kommunikationsavdelning att ”inga löften om skolplacering har eller kan ges från kommunens sida enligt gällande regelverk”. Men nu väljer Eva Wetterstrand själv att kommentera ärendet, med nya uppgifter:

”En viktig del i att planen inte fungerade var att en fristående skola lades ned med kort framförhållning, och vårt ansvar är att bereda platser för uppfyllande av skolplikten" skriver hon och fortsätter: "I detta fall över etthundra platser. Det gjorde att flera kommunala skolor minskat antal planerade lediga skolplatser inför önskemål om skolval”.

https://www.mitti.se/nyheter/kommunen-inte-plats-for-fler-pa-trasattraskolan/repueq!eqkKnap0rsANHaQrYwHXfA/

Skolan som lade ner sin verksamhet var enligt Eva Wetterstrand Vetenskapliga skolan (tidigare Korallens Friskola) i gamla Hackstaskolans lokaler, i centrala Åkersberga.

Skolan gick i konkurs förra året och anställda och 180 elever fick beskedet i samband med skolavslutningen.

https://www.mitti.se/nyheter/konkursade-skolans-mobler-under-klubban/lmthr!8929285/

Nu visar det sig alltså att det fick återverkningar ända bort till kommunens skolor i Margretelund drygt två kilometer bort och även påverkat elever det kommande läsåret.

”Det gjorde att flera kommunala skolor minskat antal planerade lediga skolplatser inför önskemål om skolval” skriver Eva Wetterstrand.