Konkurs. Eva Wetterstrand, chef för produktionsförvaltningen och bild från Vetenskapliga skolans konkursauktion i augusti förra året. Foto: Österåkers kommun/Läsarbild

Kommunen: Skolkonkurs påverkade planering

Nu kommenterar Eva Wetterstrand, chef för produktionsförvaltningen i Österåker, löftet om två årskurs 4-klasser på Tråsättraskolan. Enligt henne sprack planen när en friskola i Åkersberga gick i konkurs förra året.

  • Publicerad 16:55, 7 jun 2021

En viktig del i att planen inte fungerade var att en fristående skola lades ned

”Planen var mycket riktigt att utöka till två klasser (på Tråsättraskolan, reds anm), och möjligheten för detta har också utretts", skriver Eva Wetterstrand, chef för produktionsförvaltningen, i ett mejl till Mitt i.

Tidigare har Mitt i sökt Eva Wetterstrand för att få hennes syn på ”löftet” hon lämnade i februari 2020 om två klasser – tillräckligt för att alla tredjeklassare på Bergsättraskolan skulle kunna fortsätta fjärde klass i grannskolan till hösten.

Föräldrar inte nöjda med kommunens svar

Då blev svaret från kommunens kommunikationsavdelning att ”inga löften om skolplacering har eller kan ges från kommunens sida enligt gällande regelverk”. Men nu väljer Eva Wetterstrand själv att kommentera ärendet, med nya uppgifter:

”En viktig del i att planen inte fungerade var att en fristående skola lades ned med kort framförhållning, och vårt ansvar är att bereda platser för uppfyllande av skolplikten" skriver hon och fortsätter: "I detta fall över etthundra platser. Det gjorde att flera kommunala skolor minskat antal planerade lediga skolplatser inför önskemål om skolval”.

Kommunen: Inte plats för fler på Tråsättraskolan

Skolan som lade ner sin verksamhet var enligt Eva Wetterstrand Vetenskapliga skolan (tidigare Korallens Friskola) i gamla Hackstaskolans lokaler, i centrala Åkersberga.

Skolan gick i konkurs förra året och anställda och 180 elever fick beskedet i samband med skolavslutningen.

Konkursade skolans möbler under klubban

Nu visar det sig alltså att det fick återverkningar ända bort till kommunens skolor i Margretelund drygt två kilometer bort och även påverkat elever det kommande läsåret.

”Det gjorde att flera kommunala skolor minskat antal planerade lediga skolplatser inför önskemål om skolval” skriver Eva Wetterstrand.

Vad gäller saken?

Föräldrar till elever på Bergsättraskolan i Österåker har upprörts eftersom bara 29 av 47 elever i tredje klass får fortsätta fjärde klass på grannskolan Bergsättra i höst. Resten kommer spridas ut i andra skolor.

En förälder anmälde saken till Justitieombudsmannen, JO, bland annat eftersom han anser att kommunen brutit ett löfte. Kritiken handlar också om att kommunen varit undanglidande och inte velat lämna ut information.

Visa merVisa mindre