I februari så granskade Sveriges Radio myndigheters och kommuners hemsidor kopplat till datasäkerhet. Av denna granskning framkom att flertalet kommuner och myndigheter av misstag skickat ip-adresser tillhörande den som besökte webbplatsen vidare till Google.

Den gemensamma nämnaren i detta är nätjätten Googles analysverktyg Google Analytics. Detta är ett verktyg som är populärt att använda av webbplatsägare för att samla in data om vilka sidor som har flest besök, när användare besöker webbplatsen och liknande.

Till följd av ett skrivfel i verktyget så har ip-adresser gått vidare till Google. Nu uppger Upplands-Bro kommun att man är en av de kommuner som hanterat detta på ett felaktigt sätt och genom radions granskning uppmärksammats på problemet.

”Uppgifter som rör personer har inte lämnats vidare. Leverantören har nu ordnat en säker lösning som kommunen använder sig av”, skriver Upplands-Bro på sin hemsida.

Med anledning av detta har Upplands-Bro i likhet med flera andra myndigheter och kommuner lämnat in en anmälan till Integritetsskyddsmyndigheten i syfte att få det hela granskat och utrett.

Tillsvidare är Google Analytics avstängt på kommunens hemsida. Den stundande utredningen får ge svar på om Upplands-Bro åter kommer använda verktyget på sin webbplats.