Bland kommunens riktade satsningar finns bland annat medel för att anställa fler socialsekreterare, få fler utrikesfödda kvinnor i arbete och höjda löner för barnskötare.

Arbetet mot korruption utvecklas också. Nu blir det fokus på fördjupade bakgrundskontroller av anställda, lägligt nog efter att Mitt i förra veckan kunde berätta att nästan var fjärde person som rekryterats till de nyöppnade fritidsgårdarna hade dömts för brott.

– I och med situationen med ABF blev det känt att våra verktyg inte alltid räcker. Sedan ska det absolut vara välkommet att arbeta i Botkyrka även om man är dömd och har avtjänat sitt straff. Men beroende på vad man är dömd för och när i tid kan man kanske inte alltid jobba i alla verksamheter, säger Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, och poängterar att det här är svåra frågor som handlar om personers integritet.

Om det här beslutet hade fattats tidigare, hade de brottsdömda på fritidsgårdarna fått anställning?

– Det kan jag inte svara på. Det här är svår materia, och om man ska spekulera så ponera att man är dömd för att ha sålt knark. Då tänker jag att man inte ska jobba inom den öppna fritidsverksamheten på ett antal år tills det är tydligt att man har lämnat det livet bakom sig.

Skatten på samma nivå

Vilka det här arbete ska omfatta är ännu inte riktigt klart.

Enligt Östlin ska det ”definitivt” gälla nyanställda. Men desto osäkrare är det om det även ska omfatta redan befintlig personal.

– Det är därför vi har en pilot för att vi ska kunna pröva oss fram. Jag vet att Södertälje kontinuerligt gör bakgrundskontroller på sin personal och det kanske är så att vi behöver göra det i Botkyrka för att vi inte ska vara blåögda. Men det är ett beslut som vi måste ta med respekt för våra anställda.

Det är sedan tidigare beslutat att skatten ligger kvar på 20,15 kronor för varje intjänad hundralapp. Anmärkningsvärt den här gången är att det största oppositionspartiet, Moderaterna, inte yrkade på en skattesänkning.

”I denna tid finns det tyvärr inte utrymme för en skattesänkning, men Moderaterna kommer fortsättningsvis bevaka kommunens ekonomiska förutsättningar om en framtida skattesänkning”, skriver partiet.

Flera brottsdömda på nyöppnade fritidsgårdarna

När Botkyrka kommun tog över driften av fritidsgårdarna från ABF var en stor del av kritiken att ABF hade brottsdömda som arbetade med barn och unga. Nu visar Mitt i:s kartläggning att kommunens nyrekryterade personal inte heller har ett fläckfritt förflutet.

Botkyrka

Det var under stor dramatik som ABF fick stänga sina fritidsgårdar i Botkyrka för ett drygt halvår sedan, på order av Botkyrka kommun. Allvarliga brister hade kommit till kommunens kännedom och de kunde därför inte låta verksamheten fortsätta.

En av de viktiga punkterna i den externa granskningen som sedan presenterades var att personal som arbetat med barn och unga var dömda för bland annat narkotikabrott.

På frågan om hur kommunen ska säkerställa att liknande incidenter inte händer under de kommunledda fritidsgårdarna svarade säkerhetsdirektören Pernilla Vera Jr i mars så här:

– Det här är en av de viktiga erfarenheter som vi dragit en hel del lärdom ifrån. Det handlar bland annat om att vi behöver säkerställa kompetensen. Så att de, utöver sitt pedagogiska uppdrag, kan hantera utmaningarna vad gäller gränssättning och att vara tydlig vuxen, samtidigt som man säkerställer en trygg och säker­ miljö.

”Vi har följt rutiner”

Så hur ser det ut bland personalen som kommunen nu anställt? En kartläggning som Mitt i gjort visar att 24 procent av de nyanställda tidigare har dömts för brott.

Flera mindre allvarliga brott, men också narkotikabrott och misshandel.

Mer än hälften av brotten har begåtts 2015 eller tidigare. Det senaste brottet begicks 2018. En av de dömda sticker ut som den enda som dömts till fängelse. Hen har också flera domar mot sig, bland annat misshandel, häleri och grov stöld. Samtliga av de dömda var myndiga när de begick brotten.

Verksamhetschefen för kultur och ung fritid i Botkyrka, Berivan Yildiz, menar att kommunen har följt de rutiner som finns i rekryteringen av fritidspersonal.

– Om man ska jobba med barn och unga så uppvisar den som blir erbjuden tjänsten ett utdrag ur belastningsregistret. Vi har i de här rekryteringarna ställt frågor under intervjun om den sökande är föremål för polisiär utredning nu. Men om det finns några andra domar mot dem vet vi inte under pågående rekrytering. Vi kan bara se det som framgår i belastningsregistret.

Inte med i registerutdrag

Att domarna som Mitt i tagit del av inte dyker upp i registerutdragen som kommunen får ut är inte konstigt, eftersom de endast visar vissa relevanta­ brott, så som mord, sexualbrott och barnpornografibrott.

Narkotikabrott till exempel visas inte i dessa utdrag. Men för Mitt i tog det inte mer än 15 minuter för att ta reda på den här informationen i databasen Acta publica.

Om jag säger att det finns personal på fritidsgårdarna som är dömda för narkotikabrott, vad gör ni då?

– Det är ny information för mig. Beroende på brottets art agerar vi utifrån de arbetsrättsliga lagar och regler som finns, säger Berivan Yildiz.

Några veckor efter att kommunen fått kännedom om personalsituationen har de inte kunnat göra något åt det.

”Botkyrka kommun agerar och följer alltid utifrån de arbetsrättsliga lagar och regler som finns. Om ett brott är starkt kopplat till arbetsuppgifterna kan arbetsgivaren säga upp medarbetaren. Om förtroendet för verksamheten skulle påverkas genom att någon är dömd för brott så kan arbetsgivaren verka för att omplacera medarbetaren”, meddelar kommunens pressansvariga, Lennart Agén, i en skriftlig kommentar.

Kommunen ser över möjligheterna att genomföra utökade bakgrundskontroller.

24 procent dömda

Av all personal som jobbade inom ABF:s öppna fritidsverksamhet 2018–2021 var 13 procent dömda för brott, enligt kommunens begärda granskning. Bland annat ringa och grovt narkotikabrott.

Av de nyanställda på kommunens nyöppnade fritidsgårdar är 24 procent dömda för brott. Dessa brottsrubriceringar förekommer:

Ringa narkotikabrott

Narkotikabrott

Olovlig körning

Grovt rattfylleri

Misshandel

Häleri

Stöld

Brott mot knivlagen

FRITIDSGÅRDARNA

Misshandel och narkotikabrott. Flera av de anställda vid Botkyrkas fritidsgårdar är dömda för brott. Det här är en genrebild tagen i ett annat sammanhang.
 Foto: Fred Miller

Misshandel och narkotikabrott. Flera av de anställda vid Botkyrkas fritidsgårdar är dömda för brott. Det här är en genrebild tagen i ett annat sammanhang. Foto: Fred Miller

Flera brottsdömda på nyöppnade fritidsgårdarna

Större andel dömda än under ABF:s regi

Botkyrka stänger ABF:s fritidsgårdar – misstänker dålig arbetsmiljö

Botkyrka kommun har sagt upp avtalet med ABF Botkyrka Salem efter misstankar om oegentligheter. Samtidigt står ABF, som abrupt fick stänga sina fritidsgårdar under fredagen, som frågetecken.

ABF Botkyrka Salem driver inte längre några fritidsgårdar eller klubbar i Botkyrka längre, efter att kommunen beslutat att säga upp avtalet med dem efter mer än 40 år.

– Vi kände oss tvungna när vi insåg att vi inte kan garantera en trygg miljö för barn eller personal på fritidsgården. Vi fick indikationer på bristfällig arbetsmiljö innan jul, och tillsatte en extern utredning. Under utredningens gång stärktes våra misstankar, säger Helena Hellström, kultur och fritidsdirektör på kommunen.

Så i fredags, när beslutet verkställdes, fick ABF stänga ned sina fritidsklubbar – mitt i pågående verksamhet. Enligt Christina Zedell, ordförande för ABF Botkyrka Salem, kom det som en blixt från klar himmel.

– Personalen var förtvivlade och undrade vad de skulle säga till föräldrarna, men vi visste ingenting och kunde därför inte säga mer än att kommunen sagt upp avtalet, säger hon.

Delade åsikter

Det här började redan i december, när kommunen fick nys om oegentligheter hos ABF när det kommer till arbetsgivaransvar och arbetsmiljö från tidigare anställda hos ABF, vilket man beslutade att utreda.

Ett säkerhetsföretag anlitades, som begärde ut uppgifter om ekonomi och alla anställda sedan 2018.

– Lista över personalen får vi inte spara på grund av GDPR. Så vi behövde hjälp från centralorganisationen och en jurist som begärde anstånd för att det skulle ta tid att ta fram, men kommunen nekade det. Istället sa de att om listorna inte fanns dem tillhanda inom två dagar så skulle de riva avtalet. Så vi jobbade dag och natt för att skicka in det, säger Zedell.

Kommunen delar inte samma bild.

– Vi har informerat dem om vilka delar vi undersökte i den här granskning, och vilken kritik som framkommit. Vi har försökt ha en dialog, men blev hänvisade till deras juridiska ombud, något som har försvårat dialogen. Vi hade önskat att dialogen hade skett på annat sätt, säger Helena Hellström.

Hänvisar vidare

Nu har kommunen gått in och tagit över ABF tidigare fritidsgårdar och klubbar till dess utredningen är klar, vilket beräknas vara under våren.

– Vi arbetar hårt för att det här inte ska påverka barnen. En av klubbarna öppnar redan i morgon resten kommer vi att successivt att bemanna upp. Men det kan ta några veckor. Fram till dess hänvisar vi till andra klubbar och gårdar, säger Helena Hellström.

Dessa fritidsgårdar och klubbar påverkas:

Stjärnan fritidsklubb

Alby fritidsgård och klubb

Tullinge fritidsgård och klubb

Sanda fritidsgård och klubb

Rapport: Hasch, kokain och dömd personal på ABF:s fritidsgårdar

Droger, personal som dömts för brott och utomstående med skyddsväst i lokalerna. Det är några av de centrala punkter som presenteras i en ny rapport om situationen på ABF Botkyrka-Salems fritidsverksamheter. Men ABF hävdar att rapporten är en partsinlaga.

– Vi står bakom vårt beslut att stänga ned deras verksamhet alla dagar i veckan. Den här rapporten är bara en konfirmation på att vi tog rätt beslut, säger Dag Ahlse (C), 1:a vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Det var för en månad sedan som kommunen abrupt avslutade sitt samarbete med ABF Botkyrka-Salem som utförare av den öppna fritidsverksamheten i Botkyrka, ett samarbete som sträckte sig 40 år bakåt i tiden.

Beskedet kom som en chock för personal, barn och föräldrar. Kommunen ville inte säga mer än att det berodde på allvarliga brister i arbetsmiljön och ABF Botkyrka-Salems ledning stod som frågetecken.

Skyddsväst på

Nu är granskningen klar. Den visar att narkotika har hittats på fritidsgårdarna vid flera tillfällen, personer med kriminell bakgrund har anställts, obehöriga äldre har vistats på gårdarna i skyddsväst och pengar som var avsedda för fritidsbarnen har gått till annan ABF-verksamhet och onödigt dyra inköp.

Det är säkerhetsföretaget 2Secure som utfört granskningen. De har genomfört intervjuer med personer som har eller har haft anställning inom verksamheten, med kultur- och fritidsförvaltningen och Botkyrkapolisen. De har också inhämtad dokumentation från ABF och kommunen.

Drogfynd anmäldes inte

Enligt rapporten har anställda hittat hasch och kokain inne på fritidsgårdarna och valt att anmäla detta till polisen. När en ledningsperson inom ABF Botkyrka-Salem fick veta om anmälan ska personalen blivit tillrättavisad. Sådana händelser skulle i framtiden anmälas till ledningspersonen som i sin tur skulle anmäla det till polisen.

När narkotika hittades vid ett senare tillfälle kom ledningspersonen och hämtade narkotikan, enligt den intervjuade personalen. Det här har däremot inte dokumenterats av ABF, visar 2Secures granskning. Någon anmälan vid det tillfället kunde heller inte hittas i polisens anmälningssystem.

ABF: "Vi kan förklara alla händelser"

Christina Zedell är ordförande på ABF Botkyrka-Salem och dessutom ledamot i kommunfullmäktige för Socialdemokraterna. Hon tror inte på det som står i rapporten.

– Allt i rapporten är lögn och baserat på lösryckta påståenden, och den här händelsen är en av dem. Vi har aldrig hört talas om det förutom ett tillfälle där man hittade narkotika på byggnadens tak, men då kom polisen och hämtade det, skrev en rapport och så var det inte mer med det, säger Christina Zedell, ordförande på ABF Botkyrka-Salem, och fortsätter:

– Vi kan förklara alla händelser som den här partsinlagan framhäver som felaktigheter.

Du kallar det här för en partsinlaga, varför?

– Vi har inte fått komma till tals alls i det här. Vi har inte fått bemöta något av det som har kommit fram, och det ställer vi oss kritiska till. Vi vädjade till säkerhetsbolaget om att träffa oss och ge vår bild så att det inte blir en ensidig partsinlaga på det här sättet. Nu utmålar de oss som kriminella, och det blir jag upprörd över. Det är nästan så att jag vill polisanmäla oss själva så att vi får en ordentlig prövning.

ABF Botkyrka-Salem har överklagat kommunens beslut att säga upp avtalet om fritidsverksamhet.

Mitt i Botkyrka har sökt säkerhetsföretaget 2Secure för att låta dem bemöta Christina Zedells kritik. Men företaget hänvisar till Botkyrka kommun.

– Granskarna själva menar att delar av rapporten kan ses som partsinlaga, men det har jag sagt till ABF att det alltid är den sammanvägda bilden som vi behöver förhålla oss till. Om då granskaren gör bedömningen att den sammantagna bilden är att det är väldigt allvarliga missförhållanden så är det vad vi utgår ifrån, Pernilla Vera Jr, säkerhetsdirektör på Botkyrka kommun.

Centerpartisten Dag Ahlse var den som, för kultur- och fritidsnämndens räkning, fattade ordförandebeslutet om att säga upp ABF:s kontrakt. Han menar att det är Christina Zedell som far med osanning.

– Vi har gång på gång försökt att få dem att samarbeta i frågan, men de har vägrat lämna in underlag till granskningen. Nu är de kallade till ett möte på måndag för att få bemöta det här, säger han.

Kommunal regi

Nu ska kommunen gå in och ta över driften för fritidsgårdarna och klubbarna. En av klubbarna har redan startat, samtidigt pågår rekrytering av personal för resten av klubbarna och samtliga gårdar.

Känns historien igen? Det här liknar det som föranledde att kommunen stängde ner alla mötesplatser för unga vuxna (16–20-åringar) år 2019. Även då var ett av argumenten att droger och kriminella element hade tagit sig in på gårdarna.

Skillnaden är att det var kommunen som styrde de mötesplatserna.

Hur ska man förhindra att en sådan situation sker igen på i de nya kommunalstyrda fritidsverksamheterna?

– Det här är en av de viktiga erfarenheter som vi dragit en hel del lärdom ifrån. Det handlar bland annat om att vi behöver säkerställa kompetensen hos personalen. Så att de, utöver sitt pedagogiska uppdrag, kan hantera utmaningarna vad gäller gränssättning och att vara tydlig vuxen, samtidigt som man säkerställer en trygg och säker miljö för barn och unga, säger Pernilla Vera Jr.

Så har granskningen gått till:

Utredningen har genomförts av säkerhetsföretaget 2Secure på beställning av Botkyrka kommun.

Den grundar sig på intervjuer med personer som har eller tidigare har haft insyn i ABF Botkyrka-Salems verksamhet, kultur- och fritidsförvaltningen samt företrädare från Botkyrkapolisen.

Granskningen har även utgått från dokumentation som inhämtats från både Botkyrka kommun och ABF Botkyrka-Salem.

Detta konstaterar utredningen (ett urval):

Elva personer som är eller har varit anställda förekom med en eller flera domar i brottsmål. Det innefattar narkotikabrott, misshandel, olovlig körning, våldsamt motstånd, blåljussabotage och köp av sexuell tjänst.

Anställingar har inte alltid varit kompetensgrundande, utan i vissa fall baserats på släkt- och vänskapsrelationer. Ledarpositioner har också tillsatts på det här sättet.

Personal har avslutat sina tjänster till följd av dålig arbetmiljö efter en omorganisation.

Bristande rutiner och direktiv för incidentrapportering. Anställda upplever att ledningspersonal vill styra vad som rapporteras och inte.

Problematik med att äldre personer med kriminell livsstil tillåts vistas inne i verksamhetslokalerna. Vissa med skyddsväst.

Olovligt nyttjande av bidrag som tilldelats ABF Botkyrka-Salem för driften av öppen fritidsverksamhet. Bland annat inköp av dyra julklappar, andra dyra personalrelaterade inköp och medel till ABF:s kursverksamhet, som ska vara skild från fritidsverksamheten.

Oroliga barn efter ABF-stängningen

Det kom som en chock för många när Botkyrka kommun för en månad sedan gick in och blixtstängde ABF:s fyra fritidsverksamheter. När det gjordes lovade kommunen att skyndsamt öppna upp verksamheterna igen i egen regi, men endast en har än så länge öppnat.

Det har nu gått en månad sedan Botkyrka kommun abrupt avslutade sitt samarbete med ABF Botkyrka-Salem som föreståndare till sju fritidsgårdar och klubbar runt om i kommunen.

Många frågetecken väcktes bland förvånad personal och oroliga barn.

Beskedet som står sig är att kommunen ska gå in och ta över verksamheterna i samma lokaler. Men än så länge är det bara en som har dragit igång – Albys fritidsklubb. Under tiden har barnen hänvisats till kommunens andra fritidsverksamheter.

Fler samtal

Och trycket på de andra fritidsgårdarna och klubbarna som fortfarande är öppna har ökat, vittnar föreståndare om.

– Men vi har en god dialog med kommunen och ifall vi skulle få en belastning utöver det vanliga så får vi resurser för att hantera det, säger Anita Hiitti, verksamhetschef på Southside i Tumba.

Hur länge bedömer ni att ni behöver ta emot fler barn?

– Det är väldigt lösa besked just nu. Det jag har hört är att kommunen jobbar med att säkerställa för att få ihop så bra personal som möjligt så att de ska kunna öppna upp igen. Men beskedet nu är två veckor, men det kan bli längre.

Även föreståndaren på Fittja Pulsen, Magnus Nylund, har upplevt ett ökat tryck.

– Det är mycket oro bland barnen nu. Det är många aspekter, inte minst nu med tanke på situationen i Ukraina, men också varför man fick stänga fritidsgårdarna så plötsligt, säger han.

Hur bemöter man det då?

– I första hand fick man arbeta med att hjälpa barnen ta in omställningen, och försäkra dem att det inte är deras fel. Så har vi fortsatt, och tillsammans med kommunen försökt nå ut och möta alla barns behov.

Enligt kommunen är det bara samarbetet med ABF Botkyrka-Salem kopplat till fritidsverksamheten som har avslutats.

Vad händer nu?

Fritidsklubben Albys hjärta öppnade omedelbart efter övergången till kommunal regi.

Just nu arbetar kultur- och fritidsförvaltningen med att rekrytera personal till de andra fritidsklubbarna och -gårdarna som tidigare drivits med hjälp av ABF. Under tiden hänvisas barn och unga till verksamheter i närheten. Här har kommunen satt in extrabussar för att underlätta till de klubbar som inte ligger inom gångavstånd.

Öppnandet sker succesivt under mars månad. I första hand öppnas Sanda och Tullinge fritidsklubbar.

18 miljoner betalades ut till ABF trots att avtal saknades

Under åren 2020–2021 har Botkyrka kommun betalat ut knappt 18 miljoner kronor till ABF Botkyrka-Salem för att bedriva fritidsverksamhet – trots att inget formellt avtal mellan parterna har existerat. Nu riktas kritik mot kultur- och fritidsnämndens ordförande Robert Aslan (S).

I 40 år bedrev ABF Botkyrka-Salem fritidsverksamhet i Botkyrka kommun, något de har fått ekonomiskt stöd från kommunen för att kunna fullfölja. Det samarbetet tog abrupt slut för en månad sedan efter att kommunen fått kännedom om att det bland annat förekommit narkotika och dömda bland personalen på fritidsgårdarna, enligt en kommunbegärd granskning.

https://www.mitti.se/nyheter/rapport-hasch-kokain-och-domd-personal-pa-abfs-fritidsgardar/repvci!fBZzNvy1gPT85u9Y2sFzMQ/

Beslutet att avbryta samarbetet med ABF togs av första vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, Dag Ahlse (C), då ordinarie ordförande Robert Aslan (S) ansågs jävig i situationen eftersom han till vardags arbetar på ABF:s nationella avdelning.

https://www.mitti.se/nyheter/abf-bemoter-samtliga-punkter-i-rapporten/repvck!HRrKCtHfTh3sS9dMSui7Q/

Oppositionen: Högsta ansvaret vilar hos Robert

En granskning som inleddes på begäran av kommunen konstaterar att Botkyrka kommun har fortsatt att betala ut ekonomiskt stöd till ABF Botkyrka-Salems fritidsverksamheter trots att det inte funnits något formellt avtal mellan parterna sedan 2020. Totalt har knappt 18 miljoner kronor betalats ut under två år.

Beslutet att betala ut pengar till samtliga fritidsverksamhetsutövare i kommunen, däribland ABF Botkyrka-Salem, är taget av nämnden med ordinarie ordförande Robert Aslan.

Det får oppositionen att lyfta på ögonbrynen.

– Det jag tycker är särskilt märkligt är att han har fortsatt att betala ut det här trots att det inte har funnits ett avtal. Han har högsta ansvaret, och därför undrar jag hur Socialdemokraterna kan ha fortsatt förtroende för honom i rollen som ordförande för kultur- och fritidsnämnden, säger oppositionsrådet Stina Lundgren (M).

Nytt bidragsreglemente

Ett nytt bidragsreglemente för fritidsverksamheterna togs fram och antogs av kommunen under 2019. ABF Botkyrka-Salem var den enda utövaren som valde att inte skriva på det nya avtalet inför 2020 då de ansåg att de nya driftbidragen inte var tillräckliga för att täcka kostnaderna för den verksamhet som de ska bedriva enligt det nya avtalet.

Ändå fortsatte kultur- och fritidsnämnden och dess ordförande att bevilja stöd till ABF tillsammans med de andra fritidsverksamhetsutövarna.

Aslan: "Haft muntlig överenskommelse"

När Mitt i söker Robert Aslan för en kommentar hänvisar han till mejlsvar.

"Anledningen till att det inte funnits ett undertecknat avtal sedan dess är att parterna inte varit överens om vissa detaljer i villkoren i det nya avtalet som togs fram 2019. Parterna har dock haft en muntlig överenskommelse som är juridiskt bindande. ABF Botkyrka-Salem har utfört ett arbete och förvaltningen har betalat ut ersättning för det utförda arbetet. Båda parter har en lång historik av samarbete bakom sig och det har inte funnits anledning att misstro intentionen att komma överens trots att parterna inte nått hela vägen fram till ett underskrivet avtal", skriver han.

Gällande frågan om jäv menar Aslan att den frågan redan är avgjord:

"Så sent som 2018 drev oppositionen frågan om jäv, vilket prövades i förvaltningsdomstolen och där domstolen fastslog att jag inte är jävig".

Ingen del av de 9,25 miljoner kronor som kultur- och fritidsnämnden beslutade om skulle delas ut till ABF Botkyrka-Salems fritidsverksamhet under 2022 betalades ut.