Kommunen sätter stopp för medhavd frukt

Sofie Ahlsved växte själv upp i en familj med många barn och ont om pengar. Så när det dottern skolades in på förskoleklass och föräldrarna ombads ta med frukt reagerade hon direkt. – Det är helt okej att barnen äter frukt i skolan men inget barn ska behöva känna sig utsatt om föräldrarna inte har råd med frukt varje dag, säger Sofie Ahlsved.

  • Publicerad 17:07, 14 aug 2017

När Sofie Ahlsved dotter började i förskoleklass i Runby skola i Upplands Väsby uppmanades föräldrarna att ta med egen frukt till barnen för fruktstunden.

– Det kan verka som en banal grej om man har gott med pengar men för vissa familjer är det inte lika självklart att man har råd, säger Sofie Ahlsved.

Genom organisationen Giving people har hon delat ut matkassar till familjer som har svårt att pengarna att räcka till middagen.

– Jag har träffat föräldrar som sitter och grinar vid köksbordet för att de inte har kunnat ge sina barn ordentlig mat på flera veckor.

Kämpar precis som mamma

Att uppmärksamma orättvisa avgifter i skolan är något hon själv har fått med sig hemifrån. Med en mamma som arbetade och en pappa med sjukpenning var det ibland svårt att få pengarna att räcka till alla utflykter och aktiviteter som skolan ordnade. 

– Det här var innan det fanns en diskussion om dolda avgifter i skolan men mamma sa ifrån. Men mamma stod upp för det hon trodde på och frågade varför föräldrar skulle bekosta massa aktiviteter när barnen gick i skolan.

När hennes egen dotter började förskoleklass märkte hon att barnen började jämföra frukten som de hade med. En del fick vindruvor och andra hade frukten i en tjusig ask.

– Det syns inte på ett barn om de kommer från en familj med ont om pengar. Föräldrarna gör så gott de kan men vågar kanske inte stå upp för sig själva om de inte har råd med frukt. Då kan lika gärna jag göra det.

Förskolan ska vara avgiftsfri

Hon skickade ett mail till kommunen och ifrågasatte att barnen uppmanades ta med sig egen frukt. Dagen efter fick hon svar från Synnöve Fridén, chef för de kommunala skolorna.

– Det ska vara en kostnadsfri verksamhet för föräldrarna. Min bedömning är att när skolverksamheten har begärt att barnen ska ha med frukt har vi gjort ett litet fel och det får vi nu rätta till, säger Synnöve Fridén.

Att förskoleklasser uppmanat elever att ta med frukt är en tradition som hängt kvar och inte ifrågasatts tidigare, enligt Synnöve Fridén.

Ingen medhavd frukt i höst

Den sjunde september ska verksamhetsledningen ha ett möte och bestämma hur de ska göra med fruktstunder framöver. Antingen kommer man att sluta med fruktstund eller bjuda barnen. Fram till dess gäller tidigare rutiner. Vilka verksamheter som begärt att barnen ska med frukt vill Synnöve Fridén inte kommentera.

– Efter mötet kommer vi att gå ut med information till alla verksamheter om vad som gäller framöver.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod det att förskolor ombad barnen att ta med frukt men det har bara skett i förskoleklasser i kommunens regi enligt förskolechef Birgitta Andrén.