Förvaltaren gått miste om 273 miljoner enligt Hyresgästföreningen. Foto: Mitt i

Kommunen sålde fastigheter – Förvaltaren förlorade 273 miljoner

Förvaltaren har gått miste om 273 miljoner genom att fyra av deras fastigheter sålts till externa köpare via ett annat kommunalt bolag. Pengarna har i stället hamnat i en annan kassakista, där kommunen ensam kan plocka ut dem. – Det är orimligt att göra på det sättet, säger Leif Törnqvist, på Hyresgästföreningen Sundbyberg.

  • Publicerad 15:03, 10 apr 2019

Kommunala fastighetsbolaget Förvaltaren har de senaste två åren sålt fyra fastigheter till ett annat kommunalt bolag: Lokalfastigheter i Sundbyberg AB. Fastigheterna såldes sedan vidare till externa köpare, vilket gav Lokalfastigheter i Sundbyberg AB en vinst 545 miljoner.

Hyresgästföreningen har nu granskat försäljningarna i en ny rapport.

Ingen professionell fastighetsägare skulle göra så, utan så klart sälja till marknadsvärdet.

Maria Wallstam

De menar att om fastigheterna i stället sålts direkt från Förvaltaren hade hälften av vinsten enligt lag gått tillbaka till fastighetsbolaget. Nu har i stället kommunen rätt att ensam plocka ut hela vinsten från Lokalfastigheter i Sundbyberg AB.

I och med det här uppläget har Förvaltaren gått miste om 273 miljoner, enligt Hyresgästföreningen.

Balder köpte tre av fyra fastigheter

Försäljningarna som Hyresgästföreningen granskat rör sig om Grand Garbo-huset på Landsvägen och hyreshuset i korsningen Sturegatan/Stationsgatan vilka 2017 såldes för ett bokfört värde på drygt 34 miljoner respektive drygt 153 miljoner till Lokalfastigheter i Sundbyberg AB. 2018 såldes de vidare till fastighetsbolaget Balder för 440 miljoner.

Även äldreboendet i Hallonbergen centrum såldes under 2018 till Lokalfastigheter i Sundbyberg AB för 266 miljoner för att sedan säljas vidare till Balder. Vad Balder fick köpa Kartan 1 för är sekretessbelagt, men enligt en värderingsrapport som Hyresgästföreningen tagit del av bedömdes fastigheten var värd 463 miljoner.

Även ett stort hyreshus i Ör såldes 2017 för 334 miljoner till Lokalfastigheter i Sundbyberg AB för att sedan säljas vidare till den nystartade bostadsrättsföreningen Logen, för 429,5 miljoner.

Fakta

Försäljningarna som Hyresgästföreningen granskat

Försäljningarna som Hyresgästföreningen granskat rör sig om fastigheterna:

  • Basaren 1 (Grand Garbo-huset)
  • Muraren 9 (huset i korsningen Sturegatan/Stationsgatan)
  • Kartan 1 (äldreboendet i Hallonbergen centrum)
  • Violen 2 i Ör (vilket såldes till den nystartade bostadsrättsföreningen Logen)
Källa: Hyresgästföreningen

”Rimmar illa”

– De interna försäljningarna till Lokalfastigheter Sundbyberg är inte olagliga, men de står inte heller för ett bra eller långsiktigt sätt att driva ett allmännyttigt fastighetsbolag i en kommun med bostadsbrist. Det har även gjort att Förvaltaren inte fått del av vinsten, säger Maria Wallstam förhandlingsledare på Hyresgästföreningen region Stockholm.

Det har gjort att Förvaltaren inte fått del av vinsten

Maria Wallstam

Försäljningarna till Lokalfastigheter i Sundbyberg AB har gjorts till fastigheternas bokförda värde. När husen sedan sålts vidare har man gått på marknadsvärdet vilket är betydligt högre.

Bolagen ska drivas affärsmässigt och att då sälja fastigheter för bokfört värde rimmar illa, menar Maria Wallstam.

– Ingen professionell fastighetsägare skulle göra så, utan så klart sälja till marknadsvärdet, säger hon.

19 år för att få en hyresrätt

Pengarna som Förvaltaren gått miste om skulle kunna använts till att bygga nya bostäder och underhålla dagens hyresrätter, menar Maria Wallstam.

För fler hyresrätter behövs. 2018 var kötiden i genomsnitt 19 år för att få en hyresrätt i kommunen och 50 000 personer står i dag i Förvaltarens bostadskö, enligt Hyresgästföreningen.

”I stället för att använda Förvaltarens överskott för nödvändigt underhåll och nyproduktion har Sundbybergs stad använt det för att täcka budgetunderskottet och finansiera annan verksamhet i kommunen”, skriver Hyresgästföreningen i sin rapport.

Det blir en dubbelbeskattning av Förvaltarens hyresgäster.

Leif Törnqvist

– Det är orimligt att göra på det sättet, det blir en dubbelbeskattning av Förvaltarens hyresgäster. Höj skatten någon krona i stället för att plocka ut pengar från Förvaltaren, säger Leif Törnqvist, på Hyresgästföreningen Sundbyberg.

Den 9 april ordnade Hyresgästföreningen en träff med politiker från alla partier för att prata om försäljningarna och bostadssituationen i Sundbyberg.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Han vill ordna en fest vid omtalade bron

Nyheter David hoppas att det kan koppla samman Rinkeby och Ursvik Ursviksbon David Hurtado Gómez vill skapa en fest vid den omtalade bron mellan Stora Ursvik och Rinkeby. Musik, kultur och mat hoppas han kan hjälpa några eller alla att se Rinkeby med andra ögon.måndag 14/6 10:37

Brottsofferjouren vill se snabbare utredningar

Nyheter Polisen medger brister Färre söker hjälp hos Brottsofferjouren Västerort. Polisens prioriteringar kan vara en förklaring, enligt jouren. Polisen medger brister men hänvisar till att det finns flera olika stöd.fredag 11/6 16:21