Kris. Nu finns ett förslag om att skaffa ett nytt beredskapslager till kommunen, som ska användas i krissituationer. Foto: Stefan Källstigen

Kommunen preppar med mat- och vattenlager

Kommunstyrelsen har nu fattat ett beslut om att inrätta ett nytt beredskapslager i Täby där vatten, mat och el ska lagras till Täbyborna.

  • Publicerad 08:00, 4 dec 2020

Det kommer inte försörja hela Täby

I dag finns det redan ett beredskapslager i Täby med skyddsutrustning för vård och omsorg. Men kommunen vill nu införa ett nytt.

– Det har visat sig i pandemins spår att det är viktigt att ha egen utrustning på plats då staten inte tar ett helhetsansvar för beredskapen i riket, säger Erik Andersson (M) kommunstyrelsens ordförande och fortsätter:

– Det är alltid bra att ha det själv så man inte blir beroende av någon annan.

Efter att kommundirektören i juni fick i uppdrag att utreda behovet av ett kommunalt beredskapslager och nu har frågan klubbats.

Beräknas kosta två miljoner kronor

Lagret ska innehålla skyddsutrustning, dricksvattenförsörjning, reservkraft i form av generatorer och krislådor med bland annat mat i. Tanken är att lagret ska användas i krissituationer.

– Det är de man har sett att det finns ett behov av, mat, el och vatten.

Att inrätta ett nytt lager beräknas kosta två miljoner kronor. Löpande så kommer man byta ut materialet, så att inget blir gammalt eller inaktuellt.

Hur stort eller var beredskapslagret ska finnas är sekretessbelagt, men det kommer vara uppdelat på flera platser i kommuner.

– Det kommer inte försörja hela Täby, men det ska fungera i en kortare kris, säger han.

Tanken är att lagret ska vara på plats inom en månad.