Anna-Lena Johansson (L) litar på kommunens rutiner även om man sagt upp ett vårdbolag som anklagas för fusk. Foto: Åsa Sommarström/ Liberalerna i Stockholm

Kommunen om vårdfusket i Sollentuna: ”Vanligt i branschen”

Sollentuna kommun har precis sagt upp sitt avtal med ideal vård och service efter att bolaget ska ha fuskat med rapporteringen. Det är det sjätte bolaget som sägs upp sedan 2016.

  • Publicerad 15:52, 30 jan 2020

Sollentuna kommun har sagt upp avtalet med Ideal vård och service, precis som man också gjort i grannkommunen Upplands Väsby.

Enligt Anna-Lena Johansson (L) som är ordförande i vård-och omsorgsnämnden i Sollentuna har de upptäckt oegentligheter och därför valt att säga upp kontraktet.

– Det handlar om att de dubbelregistrerat personalen: att de befunnit sig på två ställen samtidigt vilket såklart inte går, säger hon.

Tre månader på sig

Bolaget får tre månader på sig att lämna kommunen och blir det sjätte bolaget som sägs upp sedan 2016.

Hur påverkar det folk som har hemtjänst i Sollentuna?

Kunderna får välja en annan utförare och det kan såklart vara lite jobbigt. I längden tror jag att de är tacksamma för att vi gör våra kontroller och säger upp dem som inte håller sig till reglerna. Tyvärr fuskas det en del i branschen. 

Varför då tror du? 

– Jag vet inte, men det är helt fel ingång om man tror att man ska lyckas som bolag.

Hur ser du på ert eget kontrollarbete? 

– Innan vi låter ett företag vara verksamt hos oss görs det kontroller. Vi ser till att de inte har några domar på sig och en ekonomi som går ihop. Så länge man sköter sig får man vara kvar.

Just nu är det runt 15 aktiva bolag inom hemtjänsten i Sollentuna. Skulle det vara lättare att kontrollera om det var färre? 

– Jag har beställt en stor översyn av detta, ett arbete som redan har pågått ett år. Jag vill inte föregå svaren i den utredningen.

Inga kommentarer

Mitt i har upprepade gånger utan framgång sökt personer i Ideal vård och services ledning. Företagschefen har bett att få återkomma, men har inte gjort det trots flera påminnelser.

Samordnaren för verksamheterna i Upplands Väsby och Sollentuna vill inte kommentera uppsägningen av avtalen.

 

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Kommunen vänder – skridskobanor och fotbollsplaner öppnas igen

Nyheter Grönt ljus för träning utomhus Nu blir utomhusträningar och skridskoåkning återigen möjligt för Sollentunaborna. Från och med i morgon, den 18 januari, ska kommunen successivt öppna de utomhusanläggningar som tidigare hållits...söndag 17/1 15:21

Bedragare lurar äldre att de vill boka vaccinering

Nyheter Ber om bankuppgifter och e-legitimation Bedragare ringer runt till äldre och uppger att de kommer från 1177 Vårdguiden och vill boka tid för covid-vaccinering. Och för att kunna göra det behöver de bank-id eller inlogg på bankdosa.lördag 16/1 10:15

Facit efter krisåret: 2 196 Stockholmsföretag i konkurs

Nyheter Fortsatt tuff period väntar för många företagare Vi har tvingats se många butiker, restauranger och andra verksamheter slå igen under pandemin. Konkurserna i Stockholms län minskade ändå något sett över hela 2020 jämfört med året innan – men för...lördag 16/1 6:15