Kommunen om Aylas försvinnande: Mörkades inte

Föräldrarna kontaktades aldrig när 3-åriga Ayla försvann från förskolan Lunas skogsutflykt i Tullinge. Ändå skrev förskolechefen att åtgärder vidtagits efter kommunens krisplan. Nu ska händelsen utredas.

  • Publicerad 19:18, 27 aug 2018

Det var på tisdagen den 21 augusti som 3-åriga Ayla försvann i samband med en skogsutflykt med förskolan Luna i Riksten i Tullinge, Söder om Stockholm.

Ungefär en timme efter försvinnandet hittades hon välbehållen efter en stor polisinsats. Ändå dröjde det närmare en och en halv timme från det att Ayla försvann till att föräldrarna Anna och Per-Arne Birkesten kontaktades.

Nu ska kommunen utreda händelsen.

– Om jag ska be om ursäkt för något så är det ju för att de kontaktades för sent, säger Christina Carlsson, verksamhetschef för Botkyrka kommuns förskolor.

Råder delade meningar

Enligt förskolans händelserapport var det polisen som bad personalen att avvakta från att ringa föräldrarna.

Men det är uppgifter som polisen tillbakavisat och enligt deras tidsangivelser gavs direktiv om att ringa vårdnadshavare tidigt in i deras insats.

– Vad jag förstår råder det delade meningar där. Personalen uppfattade att polisen menade att de skulle avvakta. Det är svårt att säga vad som sagts och inte eftersom personalen var i kris, säger Christina Carlsson.

Familjen Birkesten med förskolans händelserapport. Där står att polisen uppmanat att inte ringa föräldrarna om Aylas försvinnande. Foto: Johannes Lundberg.

Efter händelsen har familjen Birkesten och andra föräldrar på förskolan upplevt att förskolechefen Eva Sahlgren Uddheden mörkar att ett misstag begåtts.

I ett mail till alla föräldrar på förskolan skrev hon kort efter händelsen att åtgärderna utifrån Botkyrka kommuns krisplan vidtagits. Just att kontakta vårdnadshavarna – i ett tidigt skede – är en av dem.

”Vårdnadshavare mer impulsdrivna nu”

Men Christina Carlsson tycker inte att det tyder på något mörkats.

– Det är en tolkningsfråga. De vidtog ju åtgärder och ringde polisen. I det läget handlar det om att snabbt få ut en information till alla föräldrar som är så kort och tydlig som möjligt.

Men då har ju inte krisplanen följts?

– Den har följts förutom att föräldrarna kontaktades för sent. Men som sagt, där upplevde personalen att de handlade efter polisens direktiv.

Men kan du förstå föräldrarnas tolkning?

– Jag förstår den inte, men jag vet att man kan reagera så. Man gör alltid sin egen tolkning för att få det att passa in till vad man tror har skett.

Hur menar du?

– Jag har jobbat med förskolorna sedan 1976 och vårdnadshavare har blivit mycket mer impulsdrivna. Vissa vill ha någon att lägga skulden på. De vill ha enkla svar om att någon gjort fel, men i den här situationen kan man inte ge ett enkelt svar, säger Christina Carlsson.

I stället hänvisar hon till den påbörjade utredningen som ska visa var det gått snett någonstans, och varför det dröjde ytterligare 40 minuter efter det att polisen givit direktiv om att det var läge att kontakta föräldrarna.

Skickar ut komplettering en vecka senare

Under måndagen skickades ny information ut till föräldrarna på förskolan. Där konstateras att kontakten med föräldrarna borde tagits tidigare.

I morgon kommer kommunen sätta sig ned med alla förskolechefer för att gå igenom krisplanen och prata om hur rutinerna ser ut på respektive förskola.

– Vi ska säkra upp rutinerna både när det gäller utflykter och när det uppstår liknande situationer, säger Christina Carlsson.

Hur kommer kontakten fortsätta med den berörda familjen?

– De kommer självklart få ta del av utredningen när den är klar. De har erbjudits samtalsstöd men hittills avböjt.

Men enligt föräldrarna själva har de inte alls erbjudits något samtalsstöd. Då hade de tackat ja eftersom de mått dåligt efter händelsen och efterspelet som varit.