Uppgifter om grova missförhållanden inom föreningen Solna konståkning har framkommit under de senaste dagarna. Foto: Mostphotos

Kommunen kräver svar efter vikthets i konståkningsklubben

Berättelserna om missförhållanden inom föreningen Solna konståkning har avlöst varandra de senaste dagarna. Nu kräver kommunen, som är en stor bidragsgivare till föreningen, svar på vad som pågår i verksamheten.

  • Publicerad 14:55, 24 sep 2019

Solna stad kallar föreningen Solna konståkning till ett möte. Anledningen är medierapporteringen och berättelserna från tidigare åkare om en osund vikthets, kränkningar och ett stenhårt träningsklimat i klubben. Förhållandena uppges ha fått flera unga konståkare att lämna klubben, och nyligen anmäldes klubben av föräldrar till en 15-årig konståkare för ”oegentligheter i den psykosociala träningsmiljön”, har Dagens Nyheter rapporterat.

Landslagsåkaren Matilda Algotsson är en av sex unga åkare som de senaste åren ska ha valt att bryta med klubben.

– Jag fick höra första gången när jag var 13 att jag borde gå ner i vikt, säger Matilda Algotsson i en intervju med SVT Sport.

Solna stad meddelar att man tar uppgifterna på allvar. Dels har man kallat in Solna konståkning till ett möte som kommer att hållas de närmaste dagarna, dels tar man kontakt med Svenska konståkningförbundet.

Vi vill veta mer om hur klubben arbetar med sitt värdegrundsarbete, säger Katarina Påhlman, chef för kultur- och fritidsförvaltningen i Solna.

Har de en taskig värdegrund ska de inte få stöd från kommunen

Peter Edholm (L)

Peter Edholm (L)

Över 200 000 i bidrag

Solna stad stöttar konståkningsklubben med träningstider och regelbundna ekonomiska bidrag. Under 2018 och hittills i år har föreningens verksamhet fått drygt 200 000 kronor i olika bidrag från Solna stad. Peter Edholm (L), ordförande i kultur och fritidsnämnden, säger till Mitt i att han ser allvarligt på det som under de senaste dagarna har kommit fram genom åkares berättelser och medierapportering.

– Det är oacceptabelt och jag tycker att det är synd att klubben inte har tagit upp problemen i sin egen organisation. Nu gäller det att de snabbt kommer tillrätta med det här, annars kommer såklart både bidragen och tillgången till våra ishallar att ifrågasättas. Har de en taskig värdegrund ska de inte få stöd från kommunen, säger han.

Sätter in fler tränare

Solna konståknings ordförande Maria Telliskivi säger till Mitt i att klubben har inlett en internutredning med anledning av den anmälan som har kommit in från en förälder.

– Vi tar uppgifterna i anmälan på största allvar och har påbörjat en utredning. Det som framkommer i anmälan är uppgifter som vi i styrelsen inte känner till sedan tidigare, säger hon.

Maria Telliskivi vill inte uttala sig om medierapporteringen eller tidigare åkares uppgifter, men säger att klubben utöver utredningen har vidtagit flera åtgärder.

– Vi har förstärkt tränartätheten, det ska alltid vara minst två tränare på isen. Det är en initial åtgärd, men utredningen får utvisa vad som mer behöver göras. Vi försöker också att ta hand om våra aktiva åkare med information och dialog.

På er hemsida och kanaler i sociala medier har ni inte gått ut med någon egen information, varför?

– I första hand har vi tänkt på att ge stöttning till våra egna åkare. Vi kommer att gå ut med information, men vi är en ideell förening som inte har möjlighet att jobba med det här annat än utanför våra ordinarie arbeten, och nu just nu jobbar vi stenhårt med detta.