Säljs. Efter flera år i Svenska kyrkans regi säljs Adelsö hembygdsgård tillbaka till Ekerö kommun. Adam Reuterskiöld (M) är Ekerö kommuns kommunalråd. Foto: Lisa Halldén / Privat

Kommunen köper tillbaka hembygdsgården

Kommunen köper tillbaka Adelsö hembygdsgård från Svenska kyrkan efter flera år. Nästa vecka väntas definitivt beslut tas av kommunfullmäktige att Ekerö bostäder tar över lokalerna.

  • Publicerad 16:18, 22 jun 2020

Det är en förutsättning för köp att det lokala föreningslivet får använda lokalen.

För tolv år sedan sålde Ekerö kommun Adelsö hembygdsgård till Svenska kyrkan. I kontraktet skrevs det in att kommunen hade en hembudsrätt. Det innebar att de skulle få företräde om andra aktörer vill lägga bud på fastigheten skulle ut till försäljning.

Redan i fjol stod det klart att kyrkan vill sälja fastigheten, som bland annat används som hembygdsgård och även har hyresgäster i form av en förskola och brandförvaret.

– Det krävs ganska stora insatser för att renovera fastigheten och den används bara 40 procent av dagarna i fjol, säger kyrkorådets ordförande, Sören Nordström som företräder Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan.

Efter att ha för en dialog med kyrkan står det klart att Ekerö kommun kommer att utnyttja sin rätt att köpa tillbaka fastigheten. Beslutet togs av kommunstyrelsen förra veckan.  

– Vi har funderat och tänkt att det kan komma till nytta för medborgarna, säger Adam Reuterskiöld (M), kommunstyrelsens ordförande.

Ingen ekonomisk vinst

Priset var redan bestämt på förhand att vara samma som det såldes för plus ränta.

– Den är så låg att det inte handlar om speciellt mycket pengar för kommunen. Priset skrevs in när kommunen sålde hembygdsgården och det har aldrig varit meningen att kyrkan skulle kunna sälja den vidare med rejäl vinst, säger Adam Reuterskiöld.

Kommunstyrelsens förslag är att Ekerö bostäder tar över lokalen. Definitivt beslut om så sker tas av kommunfullmäktige på tisdag.

Tidigare har representanter för föreningen Värna Adelsö uttryckt en oro för hur det lokala föreningslivet, som haft hembygdsgården som samlingslokal, kan komma att drabbas vid en försäljning. De kan vara lugna, menar Adam Reuterskiöld.

– Att Ekerö bostäder kan förvalta är en bra lösning. De har sedan tidigare några möteslokaler i Ekerö centrum och det här kan vara bra för sammanhållningen på Adelsö, säger han.  

Toppar insamling med bullar

Nyheter Driv. Färingsöbo bidrar stort till Världens barm Snacka om engagemang. Färingsöbon Mikael Gustavsson, 57, är den privatperson som i år har samlat in mest till hjälporganisationen Världens barn.tisdag 20/10 11:35

Snippan på trädet tillbaka vid slottet

Nyheter "Inte trevligt att infarten till världsarvet ser ut så" För nästan ett år sedan pryddes en trädstam i närheten av Drottningholms slott med en stor snippa. Ett drag som inte var helt uppskattat av förvaltarna som snart täckte över målningen. Nu är snippan...måndag 19/10 17:11

Judo på fritis en gång i veckan

Nyheter Disciplin, ordning och ritualer i stället för mobiler och tv-spel Självklart ska barnen få lära sig judo! På Träkvista fritisklubb styr barnen numera stegen mot Ekerö Budo för gratis träning en gång i veckan.fredag 16/10 16:20