Varje månad skickas runt 3 000 fakturor för förskola och fritids ut till vårdnadshavarna.

Avgiften bestäms av hur stor inkomst föräldrarna har uppgivit till kommunen.

Det händer att uppgifterna inte stämmer och kommunens stickprovskontroller visar att skillnaden oftare är till fördel för föräldrarna än tvärtom.

Ska samköra

I förra veckan klubbade politikerna igenom ett beslut om att förvaltningen ska få samköra filer från Skatteverket med sina egna register.

– Det kan röra sig om skillnader från enskilda hundralappar till flera tusen på totalen. Men det är inte den primära orsaken till att vi inför det utan att vi vill att det ska bli rätt, säger Susanna Falk, chef för barn- och ungdomsförvaltningen.

Ett komplement

Hur stort problemet med fel inkomstuppgifter är kan hon inte säga. Men förvaltningen tror att samkörningen ska ge ett tillskott till ekonomin.

Kontrollerna görs av ekonomiavdelningen.

– Det har varit svårt och krävt individuell handläggning. Systemet vi inför är ett komplement för att försäkra oss om att vi gör rätt. Det är inte så att vi misstänker något fuffens.

Vad händer med dem som ertappas med att ha uppgivit fel inkomst?

– Om man är skyldig kommunen får man ett inbetalningskort. Har man inte möjlighet att betala allt på en gång lägger man upp en avbetalningsplan. De som betalat för mycket får en utbetalning.

Vad händer sedan med inkomstuppgifterna?

– Systemet jämför vad som deklarerats med avgiften. Det är inga handläggare som granskar på individnivå. Vi har samma policy som kring all hantering av personuppgifter. Det är heller inga uppgifter man som tjänsteman kan sprida vidare.

Hur ska man känna sig trygg med det som förälder?

– Redan i dag anmäler man ju sina inkomster. Och det är ett system som hela tiden jobbar på, inget som en tjänsteman håller på med. Har du glömt att betala kommer det en påminnelse.