Tommy Hedén, ordförande i Hembygdsföreningen är rädd att de nya p-reglerna kommer att påverka besöksantalet. Foto: Stefan Källstigen

Kommunen inför nya P-regler – inte längre gratis

Den som parkerar vid Sundby gård måste numera registrera sig med en telefon och efter tre timmar är det en avgift. – Jag är rädd att det påverkar besökarna, säger Tommy Hedén, ordförande i Hembygdsföreningen som driver jordbruksmuséet. Samma regler införs vid alla kommunala fastigheter.

  • Publicerad 05:00, 23 sep 2019

I veckan dök det upp nya parkeringsskyltar vid den stora parkeringen på grusplanen vid Sundby gård. Den som parkerar där måste registrera sig, antingen via en app eller – för den som inte har en smartphone – genom att skicka ett sms. Både registreringsnummer och personnummer ska uppges. Det är gratis de första tre timmarna, men man måste registrera sig. Därefter är det numera en avgift på fem kronor i timmen.

Det här fick hembygdsföreningen att reagera. De guidar på jordbruksmuseet under söndagarna.

– Jag är rädd att det här kommer att påverka besökarna. Att det blir färre som kommer eller att folk struntar att registrera sig. Det drabbar ju även ridklubben och Litografiska muséet, säger Tommy Hedén, ordförande i Hembygdsföreningen.

Tommy Hedén tycker att det också borde vara bättre bussförbindelser till Sundby Gård.

Fick inte veta något i förväg

Hembygdsföreningen har ett avtal med kommunen kring att de ska hålla museet öppet för allmänheten.

– Vi har volontärer där som guidar. Ska de då betal ur egen ficka, det blir jättekonstigt, säger Åke Blomqvist, kassör i föreningen.

De vänder sig också mot att de inte fått veta något i förväg.

– De har inte informerat oss ett dugg. Vi hade ett möte i veckan med kommunen och samhällsfastigheter. De sa ingenting om det här, det tycker jag är märkligt, säger Åke Blomqvist.

Nya P-regler i hela kommunen

Det är inte bara Sundby gård som berörs. Under hösten och vintern 2019 blir parkeringarna utanför kommunens fastigheter avgiftsbelagda. Beslutet om att ändra parkeringsreglerna togs i kommunfullmäktige i april 2017. Syftet är att öka omsättningen på bilar och att skapa bättre framkomlighet.

– Vi gör det här främst för att få en ruljans på parkeringsplatserna. Vi har velat göra det så enkelt som möjligt för användarna och därför är det tre timmars fri parkering med möjlighet att förlänga utan att du behöver vara vid bilen, säger Henrik Örneblad, vd för Huddinge samhällsfastigheter.

Men varför inför ni det här vid Sundby gård. Det har väl inte varit ett problem att bilar står parkerade för länge där?

– Vi ser det här som något bra för dem som nyttjar parkeringen. I omgångar har det varit väldigt mycket bilar där ute.

Varför går det inte bra med en p-skiva – många äldre tycker att det är krångligt att det krävs en telefon?

– Vi har inte valt att bara införa det här på smartphone, utan man kan också använda en vanlig telefon. Kan man skicka ett sms så fungerar det. Kanske är det så att en del äldre inte har någon mobiltelefon alls, men då får man väl vända sig till oss så får vi titta på det, säger Henrik Örneblad.

De nya reglerna gäller från och med att ny skyltning är på plats. Skyltningen sker löpande under hösten och vintern 2019. För hyresgäster och kommunanställda gäller digitala parkeringstillstånd från den 19 augusti.

Parkeringsavgifterna införs under en ettårig testperiod och kommer att utvärderas. Mer information finns här.