VÄRDEGRUND. I lördags hyrde en grupp som visade sig tillhöra Nordiska motståndsrörelsen en lokal i Messingen. De bokade lokalen i en idrottsförenings namn. Foto: Charlotte Årling

Kommunen hyrde ovetandes ut lokal till högerextrema

Lördagen den 17 mars hyrde en grupp som visade sig ha kopplingar till den så kallade nationella rörelsen, där bland annat nazistiska Nordiska motståndsrörelsen ingår, en sal i Messingen, och visade en film om Sydafrika med högerextremt budskap. Kommunen fick reda på det först efteråt. – De bokade i en idrottsförenings namn och vi begär ju inte att få se materialet innan, säger en representant från kommunen.

  • Publicerad 16:15, 22 mar 2018

Lördagen den 17 mars hyrde en grupp som visade sig ha kopplingar till den högerextrema nationella rörelsen ABBA-salen i Messingen av kommunen.

De bokade lokalen i en idrottsförenings namn. Men under filmvisningen fattade en medarbetare på kommunen misstankar.

– Medarbetaren beskrev att hon fick dåliga vibbar av människorna i lokalen och frågade dem vad de hade visat. De beskrev det som en välgörenhetsfilm från Sydafrika. Men vi såg också att det förekom alkohol i lokalen, vilket är strikt förbjudet, säger en kommunrepresentant som Vi i Väsby har pratat med.

Efteråt upptäckte kommunen att Nordiska motståndsrörelsen hade gjort ett utskick inför filmvisningen. Där framgick det att filmen handlar om att upphävandet av apartheid i Sydafrika ska ha lett till en mordvåg mot boer (europeiska ättlingar). I filmen hävdas också att Sverige kommer att gå samma framtid till mötes på grund av invandring.

– Vi som kommun delar inte de här värderingarna. Men de bokade i en idrottsförenings namn och vi begär ju inte att få se materialet innan, säger kommunrepresentanten.

Filmmakaren Jonas Nilsson säger att han har själv hyrt lokalen som ordförande i föreningen Norrorts Hälsa och Idrott. Föreningen utövar brottning och enligt Jonas Nilsson bedrivs verksamheten i Vilunda.

Kommunen har nu involverat sin jurist. Frågan är om gruppen gjorde något olagligt genom att visa filmen, och om kommunen hade haft rätt att neka dem om man känt till vad som skulle visas.

– Vi har ju en likställighetsprincip, som innebär att vi ska behandla alla lika. Men använder man kommunens lokaler till att visa film om antidemokratiska värden... säger kommunrepresentanten.

Nu har ni ju hyrt ut lokalen till den här gruppen, vilket ni gjorde i god tro. Frågan är: hur agerar ni nästa gång de vill boka?

– Vi tittar igenom vårt regelverk i detta nu. Kommunen står för allas lika värde och för demokratiska principer. Samtidigt så är likställighetsprincipen och yttrandefrihetsprincipen starka. 

Varför går ni ut med information om den här incidenten?

– Vi vill visa vad vi står för som kommun. Vi vill inte att det verkar som att vi döljer något.

Texten har uppdaterats.

Förtydligande: Vi skrev tidigare att filmen som visades förhärligar apartheid i Sydafrika. Filmen kritiserar snarare ANC:s upphävande av apartheid i Sydafrika och menar på att detta ledde till omvänd apartheid mot vita sydafrikaner.