Foto: Claudio Britos

Kommunen hittar inga svar om isolerade sonen

Kommunens genomgång av arkiven har inte gett några svar på hur en mamma i Haninge kunnat leva isolerad med sin i dag 40-årige son i 28 år. Polisens förundersökning kommer också att läggas ner.

  • Publicerad 10:24, 17 dec 2020

Sedan det i slutet av november uppdagades att en 70-årig kvinna i Haninge och hennes i dag 40-årige son har levt så gott som isolerade i 28 år har kommunen gått igenom arkiven för att försöka hitta förklaringar till vad som har hänt.

Bland annat har man sökt efter omständigheter kring hur sonen kunde sluta skolan redan i sjunde klass.

Mamman har i en intervju i Expressen berättat att sonen inte orkade gå till skolan för att han mådde dåligt. Skolan och socialtjänsten ska enligt henne ha kopplats in, men det ska inte ha hjälpt.

Kvinnans dotter har för Mitt i berättat att hon utan framgång slagit larm till olika instanser flera gånger.

Men i kommunens arkiv finns det inga handlingar om mamman och sonen, bortsett från betyg och skolkataloger, varken från tiden när sonen var minderårig eller nu på senare år.

– Generellt så gallras det i arkiven efter fem år, så vi sparar inte äldre material av integritetsskäl, säger Håkan Filipsson,pressansvarig på Haninge kommun.

Lars Bejstam, docent i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, ger Haninge kommun rätt i att socialtjänstens handlingar ska gallras.

Så om man vill ta del av handlingar från när man var minderårig så går inte det?

– Nej, det går inte. Men det finns vissa undantag som om man har varit tvångsomhändertagen enligt lagen om vård av unga, om man är adopterad eller om det handlar om konstgjord befruktning, säger han.

Skolhälsovårdens journal får däremot inte gallras, enligt journallagen. Men inte heller där finns några handlingar som kan ge svar.

Inte längre misstänkt

Mamman var till en början misstänkt för olaga frihetsberövande, grovt vållande till kroppsskada och grovt vållande till sjukdom. Men efter två dygn släpptes hon på fri fot och är inte längre misstänkt för brott.

– Vi inväntar ett svar från kommunen, men jag kan säga redan nu att förundersökningen kommer att läggas ner, säger kammaråklagare Emma Olsson.

Kommunen bistår nu med stöd till familjen.

– Vi kan inte gå in på det enskilda fallet, men vår inriktning är att erbjuda all hjälp och stöd som behövs i den här situationen. Här gäller det också att vi tillsammans bygger upp en välfärd så att ingen faller mellan stolarna om det är så att man behöver hjälp, säger Håkan Filipsson.

Detta har hänt

Det var i slutet av november som en kvinna i 70-årsåldern först misstänktes ha hållit sin 40-årige son inlåst i en lägenhet i Haninge i 28 år. Det var en syster till mannen som larmade polisen.

Mamman var anhållen i två dygn, men släpptes därefter och är inte längre misstänkt för brott.

Haninge kommun har gått igenom arkiven, bland annat för att söka omständigheter kring skolgången för sonen. Han ska ha slutat skolan redan på höstterminen i sjunde klass.

Kammaråklagare Emma Olsson meddelar nu att förundersökningen kommer att läggas ner.

Visa merVisa mindre