”Hinder på vägen är till för att lösas. Ett sådant upptäcktes i veckan. EON:s värmecentral som nu är utrymd och beräknad att rivas till sommaren inrymmer ett ställverk som förser halva Bro med el. En snabbutredning pågår för att ta oss vidare”, skrev det Kristdemokratiska kommunalrådet Jan Stefansson nyligen på sin blogg.

Bloggposten rör vad man inom politiken kallar för ”Omdaning Bro”, ett arbete som syftar till att skapa ett nytt Bro centrum.

Av Stefanssons bloggpost låter det nästan som att ställverket i den gamla värmecentralen kom som en överraskning för kommunen. Då Mitt i ringer upp honom visar sig detta stämma, i varje fall enligt honom själv.

– Är anläggningen satt ur system eller inte? Tjänstemännen är inte heller säkra på huruvida det här är i funktion eller inte, säger Jan Stefansson.

Fjärrvärmen är sedan tidigare urkopplad. Men kring det nyupptäckta ställverket råder det oklarheter.

– Upptäckten gjordes utav Upplands-Brohus, som lite förskräckt meddelade detta.

Vad berättade Upplands-Brohus?

– Att det finns ett ställverk i funktion. Så länge man inte vet någonting annat så får man ju utgå från det. Om det är spänning eller inte, det måste Eon svara på, säger Jan Stefansson.

”Ingen nämnde ställverket”

Upplands-Brohus vd Ann Hermansson Alm är säker på att ställverket är i funktion, annars skulle det vara en ickefråga.

– Stora delar av fastigheten har Eon hyrt för att ha sitt värmeverk i. I samband med att Högbytorp stod klart har vi planerat med Eon för att de ska flytta ut. Vi har en väldigt bra dialog, men ingen har nämnt ställverket, varken vi eller Eon.

Mänskliga faktorn

Enligt Ann Hermansson Alm beror detta på att den dialogen man haft med Eon det senaste året förts med en del av företaget som sysslar med fjärrvärme – och inte med elförsörjning.

– Upplands-Brohus för en dialog med Eon om vad det finns för möjligheter för att lösa det här, krävs det en flytt eller hur löser vi det hela?

Plan för bostäder

Ann Hermansson Alm konstaterar att kommunen i sin förstudie för området ritat in bostäder på platsen där värmecentralen idag ligger.

– Om man bygger nytt i dag så skulle man ju aldrig bygga bostäder intill ett ställverk, säger Ann Hermansson Alm.

Hos Eon ger man dock lugnande besked i vad som inledningsvis lät som många och stora frågetecken. Och ja, den är alla gånger i drift och förser centrala delarna av Bro med ström som sig bör.

– Jag hade en kollega där nyligen tillsammans med Upplands-Brohus. De kollade på en alternativ placering och var hyfsat överens, då måste bygglov sökas och det gör man hos kommunen, säger Lena Berglund, regionchef hos Eon.

Så du kan bekräfta att frågan kommer lösas? Ni ska flytta på ställverket?

– Ja, nätstationen kommer att flyttas till en annan plats. Ställverk är större, man ska säga nätstation, för det är faktiskt vad det här är.