Det har varit många turer kring fritidsgården i Flemingsberg. De gamla lokalerna i Gula gången stängde i början av 2019. Fritidsgården och biblioteket skulle flytta in i nya lokaler i Fleminghallen. Men inflyttningen försenades i flera omgångar.

För ett år sedan stod det klart att det inte blir någon fritidsgård i Fleminghallen. Kommunen och hyresvärden kom inte överens. Hyresvärden ville att kommunen skulle ta ansvar för vad som händer även utanför byggnaden. Hyresvärden ville också ha rätt att stänga ner verksamheten vid störningar, även om de inte orsakas av verksamheterna i Fleminghallen.

Det innebär att det fjärde våningsplanen i byggnaden fortfarande står tomt. Det är en yta på 900 kvadratmeter.

– Jag gick fel en gång och kom in där. Det var en massa stolar, bord och böcker, säger en kille som precis haft idrott i Fleminghallen och som Mitt i träffar utanför.

Tomma lokaler

Kommunens årshyra för hela Fleminghallen är 8 miljoner kronor plus indexuppräkning. Fjärde våningen utgör 16 procent av den totala ytan. Det innebär att kommunen hittills betalat närmare 6 miljoner kronor för de tomma lokalerna. Hyresavtalet sträcker sig från 2017 till 2036.

– Det är ju inte kul. Det är 6 miljoner som vi hade kunnat använda till bra mycket vettigare saker, men vi har det avtal vi har, säger Bo Källström (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Kommunen letar efter en hyresgäst att hyra ut till i andra hand, men ännu har man inte lyckats. Hyresgästen måste godkännas av hyresvärden. Lokalerna är i första hand avsedda för idrotts- och fritidsverksamhet.

– Vi kan inte hyra ut till icke momspliktig verksamhet och då faller föreningslivet och de ideella organisationerna bort. Vi kan hyra ut till exempelvis gym eller en dansskola. Det är möjligt att vi haft en hyresgäst om det inte kommit en pandemi emellan, ingen vill väl dra igång en publik verksamhet när man inte får vara där.

Det handlar ändå om mycket skattepengar. Hade kommunen kunnat hantera det annorlunda?

– Så är det. Men när vi inledde diskussionen med hyresvärden var det grönt ljus. Det fanns inget som tydde på att de inte var med på det hela.

Flyttar tillbaka

Samtidigt är det klart med en ny lokal för fritidsgården. Den kommer att flytta tillbaka till Ungzons gamla lokaler.

– Både biblioteket och fritidsgården planerar att flytta in i de tidigare lokalerna för bibliotek- och fritidsgårdsverksamhet. Vi kommer att ha tillgång till mer än halva den tidigare ytan, säger Anneli Fällman, kultur- och fritidsdirektör.

Ungdomarna i Flemingsberg har alltså varit utan fritidsgård i över två år för att sedan få flytta tillbaka till sina gamla lokaler – eller en del av dem.

– Jag beklagar verkligen att processen dragit ut på tiden. Det är oerhört tråkigt att vi inte kunde få till den här lösningen i Fleminghallen. Det hade varit optimalt men nu gick inte det, säger Anneli Fällman och fortsätter:

– Men vi har hittat nya arbetssätt. I och med restriktionerna har vi haft mer utomhusaktiviteter och digital verksamhet, och vi tar med oss de goda erfarenheterna från samverkan som vi fått under pandemin. Verksamheten kommer att se annorlunda ut mot vad den gjorde innan, i fortsättningen kommer den inte bara att utgå från en lokal i Grantorp.

Ny typ av verksamhet

Lokalen kommer att vara mer som en bas. Kommunen kommer även framöver att bedriva mycket utomhusverksamhet för ungdomar, men också ha verksamhet i andra lokaler.

Kommer fritidsgården att vara öppen alla dagar?

– Vi planerar att ha öppet måndag till fredag.

Innebär det här en besparing?

– Nej, det gör det inte. Vi kommer att satsa på den här verksamheten.

När kan lokalen öppna?

– Vi behöver göra smärre förändringar i lokalen, så det kommer att vara en ombyggnadsperiod. I bästa fall kan vi öppna under hösten. Jag hoppas på det.