Förskolan Korallen privatiseras och kommunen söker nu efter en aktör som vill ta över. Foto: Maria Nykvist

Kommunen gör sig av med små förskolor

Förskolan Korallen i Visättra ska privatiseras, och barnen har i stället erbjudits plats i en temporär paviljong. Kommunen vill göra sig av med små kommunala förskolor och fler privatiseringar är att vänta.

  • Publicerad 06:38, 4 jun 2017

Det finns i dag inga privata förskolealternativ i Visättra och därför har den borgerliga koalitionen i förskolenämnden nu beslutat att förskolan Korallen ska privatiseras.

Personalen och barnen har i stället från i höst erbjudits plats i en paviljong på Visättra äng i väntan på att Kvarnängen, en stor kommunal förskola, ska stå klar nästa höst.

– Vi har i uppdrag från politikerna att öka valfriheten och skapa privata alternativ i områden där det inte finns i dag. Och små förskolor som Korallen är sårbara och därför arbetar kommunen för att bara ha stora enheter, säger Annelie Glifberg, verksamhetschef för förskolan i Huddinge.

Karl Henriksson (KD), ordförande i förskolenämnden, menar också att privatiseringen har ekonomiska motiv.

– Det kostar mycket att starta upp en ny förskola när man måste anställa från grunden och så vidare. Så i stället för att ta hela nystartskostnaden på Kvarnängen, så startar vi nu upp i mindre skala, samtidigt som vi låter en privat aktör komma in och hyra Korallen, säger han.Blir dyrare för kommunen

Men oppositionen anser att det är ett väldigt ogenomtänkt beslut.

– Vi har inte sett någon analys av vinsterna med det här åtagandet. Det medgavs också att underlaget som beslutet var fattat på var tunt. Dessutom öppnar det en stor privat förskola i området under nästa år, vilket delvis jämnar ut fördelningen mellan kommunala och privata alternativ, säger Rasmus Lenefors (S), oppositionsråd.

Förskolenämnden i Huddinge är hårt ansatt ekonomiskt, och beräknas gå närmare 12 miljoner back i år. Oppositionen menar att det här beslutet inte innebär en besparing, tvärtom det kommer att bli flera hundra tusen kronor dyrare för kommunen med tanke på den peng som kommunen betalar ut till privata aktörer.

Annelie Glifberg, verksamhetschef för förskolan i Huddinge, förstår oppositionens resonemang, men menar att i det här fallet så slår möjligheten till valfrihet den ekonomiska aspekten.

Beslutet överklagat

Föräldrarna till barnen på Korallen och personalen togs på sängen av beslutet. Föräldrarna har nu också överklagat beslutet till Förvaltningsrätten.

”Ett hastigt och tungt besked utan alternativ till andra valmöjligheter. Det är trist att en trygg och välfungerande verksamhet som Korallen försvinner på bekostnad av Huddinge kommuns brist på förskoleplatser vilket dessutom inte kommer att lösa platsbristen.”, skriver de i sin överklagan.

När besked från rätten kommer är inte klart.

Fler privatiseringar att vänta

Förvaltningen ser nu också över vilka andra mindre förskolor, likt Korallen, som kan komma att privatiseras, eftersom kommunen strävar efter att bara ha stora kommunala förskolor.

Som Mitt i tidigare berättat ska en stor kommunal förskola byggas i Sjöängen i Trångsund, och när den står klar år 2019 ska två mindre enheter, förskolan Sjöängen och Tusenfotingen, flytta sina verksamheter till den nya förskolan och privata aktörer ska då få ta över deras lokaler.– Vi vill ha förskolor med minst fem avdelningar. Små verksamheter ingår inte i vår långsiktiga strategi, säger Karl Henriksson.

Vilken den privata aktören är som kommer att ta över Korallen är inte klart, men enligt Annelie Glifberg, ska kommunen kräva att de barn som vill gå kvar på förskolan ska kunna göra det.