S-förslaget går ut på att en del av det ekonomiska överskottet ska gå till satsningar för ökad trygghet och brottsförebyggande arbete genom att reserveras i en trygghetsfond som kan finansiera verksamhet utöver den ordinarie budgetprocessen.

Både kommunens nämnder och andra aktörer ska kunna söka pengar ur fonden, enligt förslaget.

– Det skulle innebära fler ordningsvakter och sociala fältarbetare, fler utbildade lärare och bättre stöd till föreningslivet i våra utsatta områden. Vi måste gå från ord till handling nu, säger Anton Lindgren (S), oppositionsråd.

Dubbelt upp

Enligt den senaste delårsrapporten går kommunen alltså mot ett överskott på 242 miljoner kronor i år. Det är mer än dubbelt så mycket som budgetens resultatmål på 113 miljoner, och skulle innebära att kommunen gör sitt största överskott någonsin.

– Samtidigt larmar kommunens lärare om att deras löneökningar i år är mindre än inflationen. Det går inte att försvara, säger Anton Lindgren (S).

Majoriteten vill vänta

Förslaget om en trygghetsfond ser dock inte ut att bli verklighet då det röstades ner i kommunstyrelsen där den styrande majoriteten (M, L, KD och C) visserligen höll med om att ”det kan komma att behövas ytterligare resurser för att utveckla trygghetsarbetet”. Men styret vill invänta att riksdagen först tar ställning till en offentlig utredning om god kommunalhushållning som nu är ute på remiss.

Anton Lindgren ger inte mycket för invändningen.

– De verkar inte riktigt ha satt sig in i förslaget. Det är fullt genomförbart redan i dag, vi behöver inte invänta något riksdagsbeslut, säger han.