Kommunen går 242 miljoner plus

Sollentuna kommun går mot ett överskott på 242 miljoner kronor i år, enligt den senaste delårsrapporten. Socialdemokraterna vill att pengarna ska användas till ökad trygghet, men majoriteten i kommunstyrelsen röstade ner förslaget.

  • Publicerad 05:20, 22 nov 2021

Det är fullt genomförbart redan i dag.

S-förslaget går ut på att en del av det ekonomiska överskottet ska gå till satsningar för ökad trygghet och brottsförebyggande arbete genom att reserveras i en trygghetsfond som kan finansiera verksamhet utöver den ordinarie budgetprocessen.

Både kommunens nämnder och andra aktörer ska kunna söka pengar ur fonden, enligt förslaget.

– Det skulle innebära fler ordningsvakter och sociala fältarbetare, fler utbildade lärare och bättre stöd till föreningslivet i våra utsatta områden. Vi måste gå från ord till handling nu, säger Anton Lindgren (S), oppositionsråd.

Dubbelt upp

Enligt den senaste delårsrapporten går kommunen alltså mot ett överskott på 242 miljoner kronor i år. Det är mer än dubbelt så mycket som budgetens resultatmål på 113 miljoner, och skulle innebära att kommunen gör sitt största överskott någonsin.

– Samtidigt larmar kommunens lärare om att deras löneökningar i år är mindre än inflationen. Det går inte att försvara, säger Anton Lindgren (S).

Majoriteten vill vänta

Förslaget om en trygghetsfond ser dock inte ut att bli verklighet då det röstades ner i kommunstyrelsen där den styrande majoriteten (M, L, KD och C) visserligen höll med om att ”det kan komma att behövas ytterligare resurser för att utveckla trygghetsarbetet”. Men styret vill invänta att riksdagen först tar ställning till en offentlig utredning om god kommunalhushållning som nu är ute på remiss.

Anton Lindgren ger inte mycket för invändningen.

– De verkar inte riktigt ha satt sig in i förslaget. Det är fullt genomförbart redan i dag, vi behöver inte invänta något riksdagsbeslut, säger han.

Därför blir överskottet så stort

Budgeterat överskott 2021: 113 miljoner (2,8 procent av intäkterna).

Överskott 2021 enligt prognosen: 242 miljoner kronor (5,8 procent av intäkterna). Det innebär i så fall ett rekordstort överskott.

Till stor del beror det stora överskottet på högre skatteintäkter och statsbidrag än väntat.

Källa: Sollentuna kommun

Visa merVisa mindre

Kastade kruka från sjätte våningen – nära träffa barn

Nyheter Man åtalas för försök till grov misshandel En man i 20-årsåldern åtalas i Attunda tingsrätt för försök till grov misshandel. Mannen misstänks för att med uppsåt ha kastat en 3,5 kilo tung kruka från våning sex i ett hus i Edsberg – mot två...fredag 3/12 11:15

SD vill ta upp hedersrelaterat våld och förtryck på SFI

Nyheter Kunskap om nya lagar har inte nått ut, enligt SD Sverigedemokraterna i Sollentuna har lagt en motion i kommunfullmäktige om att ”alla berörda asylsökande” och deltagare i SFI-undervisning ska få tydlig information om hedersrelaterat våld och...fredag 3/12 6:10