Grumligt gråvitt vatten från Villeroy och Boch deponi i Ekobacken rinner ut i Farstaviken. Foto: Johan Kristensen

Kommunen förbjuder utsläpp av orenat vatten i Farstaviken

Värmdö kommun säger nej till orenade utsläpp i Farstaviken efter nyår. Både Villeroy och Boch och JM i Ekobacken måste senast nyårsafton rena vattnet företagen släpper ut.

  • Publicerad 19:01, 5 nov 2019

De orenade utsläppen från Ekobacken kommer dels från porslinsfabrikens gamla tipp som ägs av Villeroy och Boch och dels från sulfidhaltiga krossmassor från JM:s kross.

Länsstyrelsen beslutade 2008 att allt dränerings- och lakvatten från tippen skulle renas senast 2013. Villeroy och Boch har begärt och fått förlängt två gånger för att undersöka behovet av rening och reningsteknik. Senast 2017 godkände Värmdö kommun en förlängning men krävde att reningen av vattnet skulle vara igång senast 2019.

”Inte aktuellt”

Villeroy och Boch har därefter krävt att få fortsätta undersöka behovet av rening och vill släppa ut orenat vatten fram till andra kvartalet 2021. Men vid tisdagens möte i bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden sa politikerna nej.

Orenat utsläpp från Villeroy och Boch i Farstaviken.

– Att begära ytterligare anstånd på grund av att bolaget haft problem med sin egenkontroll är inte aktuellt. Vi har ett beslut från 2017 som har vunnit laga kraft där vi har förelagt Villeroy och Boch att rening ska påbörjas senast vid utgången 2019 och det är vad som gäller, säger nämndens ordförande Lars-Erik Alversjö (M) i ett uttalande.

”Farstaviken är hårt belastad”

Miljöpartiets representant i nämnden Mats Abrahamsson är också nöjd att Värmdö kommun till slut stoppar de orenade utsläppen från Villeroy och Boch och JM.

– Farstaviken är hårt belastad och den här frågan har utretts länge nog. Med dessa två förelägganden får vi äntligen stopp på de här utsläppen, säger han.

Villeroy och Boch vill inte kommentera kommunens beslut.

”Vi ger inga kommentar per nu, utan vi behöver först gå igenom beslutet ordentligt”, skriver företagets kommunikatör Angelica Zwahlen i ett mejl.