Enligt Ivo är det inte tillåtet att hindra enskilda personer från att ta emot besök utan deras samtycke eller ett beslut från Folkhälsomyndigheten.

Den 12 november 2020 fattade vård- och omsorgsnämnden i Sollentuna beslut om att införa besöksstopp på kommunens särskilda boenden för äldre. Besök på boendena kunde endast ske vid speciella tillfällen som till exempel vid vård i livets slutskede.

Besöksstoppets syfte var att värna de äldres liv och hälsa och att minska risken för att covid-19 skulle spridas, men kommunen ansökte om och fick Folkhälsomyndighetens godkännande av besöksstopp först från den 3 december.

"Mycket allvarligt"

Ivo konstaterar att Sollentuna kommun hade besöksstopp på sina boenden under perioden 12 november–2 december ”i strid mot de bestämmelser som gällde vid tidpunkten” och Ivo ser ”mycket allvarligt” på att nämnden utan lagligt stöd infört begränsningar i de enskildas rätt att ta emot besök i sitt eget hem.

Efter den 3 december kvarstår emellertid inte den brist som Ivo konstaterat, och man avslutar därför ärendet utan att ”vidta några ytterligare åtgärder”.