Ville minska smittspridningen. Men det hjälpte inte – Sollentuna får kritik av Ivo för besöksstoppet på kommunens äldreboenden under perioden 12 november–2 december i fjol. Foto: Mostphotos

Kommunen får Ivo-kritik för besöksförbud på äldreboenden

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) kritiserar Sollentuna kommun för att ha fortsatt att neka besök på äldreboenden efter den 1 oktober 2020 då det generella besöksförbudet i Sverige slutade att gälla.

  • Publicerad 06:00, 5 jul 2021

Enligt Ivo är det inte tillåtet att hindra enskilda personer från att ta emot besök utan deras samtycke eller ett beslut från Folkhälsomyndigheten.

Den 12 november 2020 fattade vård- och omsorgsnämnden i Sollentuna beslut om att införa besöksstopp på kommunens särskilda boenden för äldre. Besök på boendena kunde endast ske vid speciella tillfällen som till exempel vid vård i livets slutskede.

Besöksstoppets syfte var att värna de äldres liv och hälsa och att minska risken för att covid-19 skulle spridas, men kommunen ansökte om och fick Folkhälsomyndighetens godkännande av besöksstopp först från den 3 december.

"Mycket allvarligt"

Ivo konstaterar att Sollentuna kommun hade besöksstopp på sina boenden under perioden 12 november–2 december ”i strid mot de bestämmelser som gällde vid tidpunkten” och Ivo ser ”mycket allvarligt” på att nämnden utan lagligt stöd infört begränsningar i de enskildas rätt att ta emot besök i sitt eget hem.

Efter den 3 december kvarstår emellertid inte den brist som Ivo konstaterat, och man avslutar därför ärendet utan att ”vidta några ytterligare åtgärder”.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Hoppfull invigning på Enavallens nya banor

Sport Enavallens friidrottsbanor har renoverats. 11 augusti ska de invigas. Då kommer Sverigeeliten till Enköping.onsdag 4/8 4:18

Ståhl om guldet: ”Det var magiskt”

Nyheter Järfällas diskushjälte är tillbaka i Sverige efter bragden i Tokyo Järfällas Daniel Ståhl har kommit tillbaka till Sverige efter att ha vunnit ett historiskt OS-guld i Tokyo.tisdag 3/8 15:18

Över tio år gammalt dna-prov fällde man för barnvåldtäkt

Nyheter Nytt analysverktyg visade annat resultat En man från Sollentuna fälldes för våldtäkt mot barn 2010, men friades i hovrätten. I fjol ansökte riksåklagaren om resning efter ny analys av ett arkiverat dna-prov – och nu har domen ändrats på...måndag 26/7 19:00