Den 16 december 2021 meddelade Mark- och miljödomstolen dom i målet som berör företaget CR Concrete Recyclings verksamhet på fastigheten Lindormsnäs 1:5.

Domstolen upphäver länsstyrelsens tidigare förbudsbeslut mot verksamheten, så också den tidigare samhällsbyggnadschefen Linda Edgrens beslut om förbud i syfte att bolaget skulle söka dispens från strandskyddet.

Man upphäver även bygg- och miljönämndens ordförande Börje Wredéns (L) beslut att riva upp Edgrens förbudsbeslut.

Målet skickas tillbaka till bygg- och miljönämndens för handläggning på nytt.

Vad betyder då detta?

Det här innebär att nämnden på nytt måste ta ställning till verksamheten och vilka eventuella krav man ska ställa i förhållande till lagar och regler. Häri faller frågan om strandskyddsdispens.

Mark- och miljödomstolen river upp samtliga beslut bland annat för man hittat allvarliga brister i bygg- och miljönämndens kommunikationsskyldighet gentemot den verksamhet man utövar tillsyn av. Det här handlar om att den som blir föremål för eventuella beslut ska få chans att ge sin bild innan myndigheten agerar.

Man skriver även: ”Domstolen menar vidare att både kommunens beslut om förbud mot fortsatt verksamhet, så också länsstyrelsen likartade beslut är allt för otydligt utformade. Här handlar det om att den som delges ett beslut ska förstå vad denne ska göra för att kunna rätta sig efter det hela”.

– Det är viktigt att alla de aspekter som står mot varandra i frågor som dessa prövas i grunden. Därför är det välkommet att domstolen beslutar att ärendet prövas från grunden, säger Ida Texell, kommundirektör, i en kommentar.

Laglighetsprövning av ordförandebeslut

S, V och MP valde att överklaga Börje Wredéns beslut att riva upp Linda Edgrens förbudsbeslut. Detta sker inom ramen för en laglighetsprövning enligt kommunallagen som görs av förvaltningsrätten.

Även denna domstol har meddelat sitt besked. Förvaltningsrätten avvisar dessa överklaganden och uppger att "kommunala beslut enligt miljöbalken prövas inte av förvaltningsrätten".