Nya råd. Under torsdagen höll ledningsgruppen på Danderyds kommun ett möte med anledning av Folkhälsomyndighetens nya råd. Foto: Mikael Andersson

Kommunen efter nya coronaråd: "Vi är i ett allvarligt läge"

Nu skärps restriktionerna i länet. Danderyds kommun ska inom kort ta ställning till vad det innebär för seniorverksamheten, bibliotek och anläggningar i kommunen.

  • Publicerad 17:51, 29 okt 2020

Ordförande. Kommunstyrelsens ordförande, Hanna Bocander (M). Foto: Jonatan Bylars

Under eftermiddagen sammanträdde ledningsgruppen för Danderyds kommun med anledning av de nya råden från Folkhälsomyndigheten.

Ännu är det oklart om de nya råden innebär att bibliotek, andra anläggningar eller evenemang påverkas i Danderyd.

Tillförordnad kommundirektör, Åsa Anthony, meddelar att de jobbar med frågan och att det kommer att fattas ett antal beslut med anledning av Folkhälsomyndighets införande av lokala allmänna råd.

– Vi är angelägna om att få gå ut till våra berörda först. Men vi kommer att uppmana de som kan arbeta hemma att göra det. Sedan ser vi över hur vi ska formulera oss kring seniorträffar och andra verksamheter, säger hon.

– Vi ser över allting och anpassar oss efter det Folkhälsomyndigheten rekommenderar.

Under torsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten om ökat antal covid-19 fall i Sverige. Under vecka 42 och vecka 43 har en ökning av bekräftade fall även rapporterats i Danderyds kommun.

Sjukhusen redo växla upp för andra covid-våg

Så tänker Täby centrum om de nya restriktionerna

Restriktoner skärps – nu avråds från besök i köpcentrum

Kommunstyrelsens ordförande, Hanna Bocander (M), meddelar att man ännu inte fått några indikationer på en ökad smittspridning i Danderyd.

– Inte när det kommer till äldreboende, eller så. Hur det ser ut i Danderyd bland befolkningen generellt vågar jag inte spekulera, men det är tydligt att många har börjat slarva och sänkt garden, det är en hel del trängsel på sina ställen, säger hon.

Hon påpekar dock att det kan komma nya beslut efter de nya råden.

Hur ser du på läget?

– Det här är en skärpning och vi är i ett allvarligt läge.

– Vi har rekommendationer till våra medarbetare sedan tidigare att man ska jobba hemifrån, nu skärper vi det ytterligare och säger att alla som har arbetsuppgifter som kan utföras på distans ska arbeta hemma i de tre veckor de allmänna råden gäller.

Tillförordnad kommundirektör, Åsa Anthony, meddelar att mer information från kommunen kring beslut om seniorträffar, besök vid äldreboende väntas inom den närmaste veckan.

– Det är ett besvärligt läge så klart. Vi är alla oroade för den ökade smittspridningen som sker i regionen just nu. Det är en ökad belastning på sjukvården och där måste alla hjälpas åt.

Region Stockholms råd – ord för ord

1.Avstå att ha fysisk kontakt med andra personerän de som man bor med. Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av rådet.

2.Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Verksamheter uppmanas också att vara vaksamma och vidta åtgärder för att minimera antalet besökare så att trängsel inte ska uppstå. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

3.Avstå från att delta där trängsel kan uppståvid till exempel möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar (undantaget träning för barn och ungdomar födda 2005 eller senare), matcher och tävlingar. I den mån sådana arrangemang genomförs ställer det höga krav på åtgärder av arrangör för att minimera risken för trängsel till exempel vid in- och utpasseringar. Alla, oavsett ålder, avråds från att arrangera eller delta i idrottstävlingar och cuper där många möts.

4.Arbetsgivare bör vidta åtgärdergenom att uppmana all personal att arbeta hemifrån så långt det är möjligt, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån, och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

5.Avstå̊ från att delta i större sociala sammanhangsom middagar, fester, begravningar, dop, kalas och bröllop.

Källa: Region Stockholm

Visa merVisa mindre