Kommunen drog in stöd till utsatta elever. Skolan: ”Vi är lurade”

Efter bara två år ligger undervisningen på privata Helleborusskolan i Österåker illa till. Anledningen är att kommunen beslutat att minska stödet till nästan alla elever. – Vi känner oss gravt lurade av politiker och tjänstemän i Österåker, säger Lotta Curbo som driver skolan.

  • Publicerad 16:45, 6 nov 2019

Österåkers kommun har beslutat att över hundra elever på Helleborusskolan I Åkersberga inte längre har behov av extra stöd eller mer personal för att klara sin skolgång. Dessutom dras allt extra stöd på fritids in för skolans elever. Det uppger skolans ledning och nätverket Elevens rätt.

”Lurade av Österåkers kommun”

– Vi känner oss gravt lurade av politiker och tjänstemän i Österåker som 2015 besökte vår skola i Täby och bad oss att öppna upp en likadan verksamhet i Österåker. De har lurat oss, säger Lotta Curbo som driver skolan tillsammans med sin make.

Beslutet är ett hårt slag mot skolan, som enligt henne gått med 2,5 miljoner kronor i förlust sedan starten i Österåker 2017.

Neuropsykiatriska funktionshinder

Enligt nätverket Elevens rätt har 113 av 115 Österåkerselever på skolan nu fått avslag helt, eller sänkt tillägg för särskilt stöd i skolan.

Dessa elevers utbildning måste få kosta.

Lotta Curbo, Helleborusskolan

Helleborusskolan i Österåker är inriktad på normalbegåvade elever från förskoleklass till nian som har diagnoser inom neuropsykiatri (NPF), exempelvis autism.

– Dessa elevers utbildning måste få kosta. Annars måste kommunen, Österåker, starta upp något liknande, som garanterar elevernas säkerhet och utbildning, säger  Lotta Curbo.

Mitt i söker kommunen för en kommentar.