Bygget av Tegelhagen är i full gång. Nu visar det sig att man stött på patrull. I centrum för det hela står en nybyggd busshållplats som ligger på Rösaringvägen.

– Det har kommit både foton, samtal och mejl till våra kontor med information att det är trafikstökigt på platsen, säger Fredrik Kjos (M), kommunstyrelsens ordförande.

Den tillförordnade samhällsbyggnadschefen Linda Edgren bjöds in för att informera politikerna i kommunstyrelsen om situationen.

Budskapet löd att hållplatsen bidrar negativt till framkomligheten i området eftersom trafiken måste vänta då bussen stannar – och då bildas köer.

Det framkom även att det fanns en oro över trafiksäkerheten vad gäller barn, gång- och cykeltrafikanter, samt frågor ställdes kring utryckningsfordons framkomlighet i händelse av kö.

– Jag vet inte riktigt när politiken noterade vad som byggdes, hela projekteringen är ju baserad på den detaljplan som antogs 2017, säger Linda Edgren.

Av denna plan framgår inte exakt vilken typ av hållplats som ska byggas i området, dock en rad punkter som politiken vill att tjänstemännen tar hänsyn till och som framgår av planbeskrivningen.

Det handlar dels om en hastighetsbegränsning på 30 kilometer i timmen och att trafiksäkerheten för barnen ska vara hög.

Kort efter mötet i kommunstyrelsen valde Fredrik Kjos (M) att ta ett brådskande ordförandebeslut i frågan. I detta framgår att samhällsbyggnadschefen ska snabbutreda alternativa utformningar av busshållplatsen till nästa möte.

Ordförandebeslutet avslutas med orden: ”Ombyggnationen ska ske snarast möjligt och kostnaden ska vara förklarlig”.

På nästa möte i kommunstyrelsen den 28 oktober hade tjänstemännen snabbutrett. Nu fanns två förslag på bordet: Förskjuten klackhållplats eller förskjuten fickhållplats.

Politikerna röstade på förskjuten fickhållplats.

Men hur kommer det sig att det blev såhär från början?

– Vi hade nog inte riktigt förstått att den här lösningen innebar att trafiken skulle stoppas upp helt då bussen stannade, säger Fredrik Kjos.

Linda Edgren uppger att beslutet att bygga om hållplatsen kommer kosta cirka 14 miljoner kronor exklusive vinterstopp.

Enligt den tidsplan som finns i dagsläget så kommer den nya busshållplatsen vara klar i slutet av maj 2021.