"Larvigt", tycker Solnabon Peter Lindh som passar på att använda den stängda busshållplatsen vid stadshuset som rastplats. Foto: Ida Persson

Kommunen byggde fel – nu ställs bussarna in

Solna kommun rev flera busskurer och byggde nya. Men flera var felplacerade och ansågs farliga för resenärerna. Nu väljer bussbolaget Arriva att helt dra in trafiken från flera hållplatser.

  • Publicerad 05:30, 27 maj 2020

Ombyggnationen av Solnas busskurer har varit en källa till irritation sedan i höstas. Solna stad rev och byggde nya busskurer på flera platser i kommunen, men när kurerna kom på plats visade det sig att de inte höll måttet.

Enligt bussbolaget Arriva var busskurerna osäkra och rentav farliga för resenärerna eftersom de var placerade för nära trottoaren.

Solna stad om beslutet: ”Oförståeligt”

Stoppar trafiken helt

Busskurerna togs aldrig i bruk och sedan flera månader har bussarna istället stannat vid utplacerade stolpar, vilket lett till frustration bland Solnabor som tvingats vänta på bussen utan skydd för regn och oväder.

Nu kommer ett nytt besked från bussbolaget Arriva. Från och med 25 maj kommer man att sluta trafikera fyra hållplatser i Solna på grund av de undermåliga busskurerna.

– Med hänsyn till resenärerna och vår personal, har vi därför inte tagit dessa väderskydd i bruk och nu väljer vi att helt sluta trafikera dem, säger Anders Frykman, direktör Division buss Arriva Sverige AB i ett pressmeddelande.

För nära. Busshållplatsen vid Solna stadshus ligger för nära trottoaren. Nu ställs busstrafiken från hållplatsen in. Foto: Ida Persson

”Det är larvigt”

Solnabon Peter Lindh stannar till vid 508:ans busshållplats vid Solna stadshus. Från och med igår går det inga bussar här.

– Det är larvigt. Kommunen har lagt flera miljoner på att bygga upp dem och nu måste de rivas. Vi har inte hur mycket pengar som helst, säger Peter Lindh som passar på att använda busskuren som en rastplats.

Han har följt turerna om de undermåliga bussturerna och är kritisk till både Arriva och Solna stads agerande.

– Jag förstår inte vad de menar när de säger att busskurerna är farliga. Samtidigt, borde inte kommunen ha haft koll på det där med 2 meters avstånd innan de byggde? Det är typiskt, de har ingen koll.

Fyra hållplatser

De hållplatser som berörs är:

  • Hållplats Armégatan i riktning mot Solna C och Odenplan
  • Hållplats Kolonnvägen i riktning mot Solna
  • Hållplats Solna stadshus i båda riktningarna
  • Hållplats Solnahallen i riktning mot Solna C, Mörby station

Ytterligare 20 busskurer anses vara felbyggda, men där fortsätter trafiken som vanligt.