Företagare. Företagarna i Enköping blev inte tillfrågade inför kommunens företagsåtgärder presenterades. Foto: Fredrik Gustafsson

”Kommunen borde ha kontaktat oss”

Bra åtgärder – men försent, anser Företagarna i Enköping om kommunens åtgärder till de lokala företagarna som drabbas av coronakrisen.

  • Publicerad 14:16, 3 apr 2020

Förra veckan presenterade Enköpings kommun sina första åtgärder för att stötta de lokala företagarna som drabbats hårt i corona-krisen. Bland annat handlar det om anstånd med fakturor och anstånd med hyra för de företagare som hyr lokaler av kommunen. Bra åtgärder tycker företagarorganisationen Företagarna i Enköping, men de kom försent, och de hade gärna velat bli tillfrågade innan kommunen presenterade sina åtgärdsförslag.

– Det är förvånande att kommunen inte kontaktade oss innan de presenterar ett förslag på åtgärder, säger Elvir Blazevic, som är nytillträdd som vice ordförande i Företagarna Enköping som förra torsdagen kallade flera kommunrepresentanter till ett Skypemöte där de presenterade sina förslag på åtgärder de tycker att kommunen borde införa.

Snabbare uteservering

Ett av Företagarnas förslag var att de anser att kommunen skulle kunna hjälpa till att samordna handläggningen av tillstånd hos polisen för restauranger och caféers uteserveringar som vill öppna sina uteserveringar omgående.

– Den bollen är vi redan på. Vi pratar med gata och park, och polisen som är tillsynsmyndighet i det här läget, hur vi kan möta den frågan på ett så effektivt sätt som möjligt. Det finns möjlighet att dra igång uteserveringar redan nu, men varje verksamhet måste söka sina egna polistillstånd, men vi håller som sagt på att jobba med det, säger Cissi Lööv, näringslivschef på Enköpings kommun.

Några av kommunens åtgärder

Anstånd med betalningen av fakturor och hyror för de företag som är i behov av det.

Förlänger tidsfrister i tillstånds- och tillsynsärenden.

Vi skjuter på tillsynsbesök som inte är kritiska.

Skjuter upp tillsynsbesök inom området serveringstillstånd, tobak, e-cigaretter, och folköl tills vidare.

Visa merVisa mindre

50 bilbatterier har stulits på kort tid

Nyheter Blev av med plånboken på Coop, ny batteristöld mot Återbruket och så en förare med fyrtal i brott.måndag 18/1 13:12

Smyckestjuv utgav sig för att vara sjuksköterska

Nyheter Fult är bara förnamnet. Åldringsbrott. Under söndagseftermiddagen utsattes en 95-årig kvinna för en fräck stöld – av en "sjuksköterska".måndag 18/1 12:07