Kommunen bjuder in till nya samtal om Kårsta

Efter kritiken om den nya detaljplanen på Kårstahöjden bjuder kommunen in till en workshop. – Jag tycker det är strålande, så borde de har gjort från början, säger Kårstabon Laurent Drozin.

  • Publicerad 14:07, 16 jul 2018

Den nya detaljplanen för Kårstahöjden gällande vatten och avlopp väckte stor ilska. Förslaget skulle innebära styckningsavgifter i miljonklassen, flytt av 100-åriga hus och stora vägar de boende inte vill ha. Den 4 juli hölls ett samrådsmöte mellan kommunen och de boende i Kårsta.

Det viktigaste är att Kårstaborna får tycka till

Björn Stafbom, planchef på Vallentuna kommun

Det blev en hätsk stämning och många vädrade sina åsikter och tankar om förslaget. Kommunen bjuder nu in till en workshop på Kårsta skola den 29 augusti, istället för det andra samrådsmötet som var planerat till den 28 augusti.

– Det viktigaste är att Kårstaborna får tycka till. De signaler vi fick från mötet var att man trodde att det var klappat och klart, men så är det alltså inte, säger Björn Stafbom, planchef på Vallentuna kommun.

Vill bromsa upp

Han säger att man från politiskt håll därför ville se en bredare diskussion än vad som tidigare varit planerat.

– När det blev så tydliga och starka reaktioner redan på första mötet så tyckte man att det var läge att bromsa upp processen lite och ha en workshop.

Är ni öppna för att göra förändringar i planförslaget?

– Nu har det kommit ett samrådsförslag och nu har vi sagt att vi ska ha en workshop, då ska vi ha en workshop. Då får vi se vad det ger. Vi kan inte idag säga vad vi ska göra för ändringar.

Kårstabon Laurent Drozin ser fram emot workshopen.

– Jag tycker det är strålande, så borde de har gjort från början.

Han säger att kommunen borde ha förklarat för invånarna vad som gällde.

– Vi vill veta vad som går och vad som inte går. De kanske måste göra anpassningar som blir jobbiga för oss, men då måste de förklara det för oss, säger han.