Hans-Johnny Hedström (SD) är säker på att kommunen blivit blåst av företaget. Foto: Stefan Källstigen

Kommunen betalade 3,7 miljoner – fortfarande inga modulbostäder

I slutet av 2017 betalade Haninge kommun flera miljoner i förskott för nya modulbostäder – men fortfarande är inte en enda av de 54 lägenheterna byggda på grusplanen i Jordbro.

  • Publicerad 06:05, 26 jul 2019

I december 2017 betalade Haninge kommun 3,7 miljoner kronor i förskottshyra till 54 bostäder för bland annat ungdomar och nyanlända.

Pengarna gick till företaget Bäverdammen Fastighet & Förvaltning som anlitats av kommunen för att bygga och fungera som hyresvärd för de utlovade modulbostäderna i Jordbro. Men fortfarande finns inte en enda bostad på platsen.

Både Hem & Hyra och Aftonbladet har rapporterat om situationen.

Foto: Stefan Källstigen

På platsen: en stor, ödslig grusplan

Enligt det första hyresavtalet skulle tillträde till bostäderna ske i oktober 2017, men när Mitt i besöker området i mitten av juli 2019 finns det bara en stor, ödslig grusplan på platsen.

En del markarbeten har utförts, men inget bygge har startats – trots förskottshyran.

I stället har tillträdesdatumet skjutits upp gång på gång.

Betalade för att ”skynda på processen”

Beslutet om modulbostäderna på Blockstensvägen i Jordbro togs i slutet av 2016. Under hösten 2017 fick bolaget bygglov. Därefter följde en lång överklagandeprocess gällande modulbostäderna, något Mitt i tidigare rapporterat om.

När överklagandeprocessen var klar hade en av bolagets finansiärer dragit sig ur. Då behövde bolaget pengar från annat håll – och bad kommunen om förskott på hyran.

– Det var ett sätt för oss att skynda på processen, säger Meeri Wasberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Har privata skulder på över 1,4 miljoner

Mannen bakom företaget Bäverdammen, som Haninge kommun anlitat, är i 70-årsåldern och står skriven i länet. Han har flera konkurser bakom sig och flera gamla betalningsförelägganden hos Kronofogden.

Nyligen gick ett av Kronofogdens ärenden till domstol efter att mannen inte betalat en privat skuld på 1,4 miljoner kronor.

Men enligt Meeri Wasberg (S) har tjänstemännen gjort en bakgrundskoll av bolaget och de såg då inga problem med att ingå avtal med dem.

– Att en person har tidigare konkurser bakom sig behöver ju inte heller betyda att inga blivande bolag funkar, säger hon till Mitt i.

Hans-Johnny Hedström (SD): ”Har blivit blåsta”

Frågan om modulbostäderna på Blockstensvägen i Jordbro var en het potatis från start.

En av politikerna som är kritisk till kommunens hantering och samarbete med Bäverdammen är Hans-Johnny Hedström (SD).

– Jag tänker inte smyga med att jag från början inte tyckte vi skulle bygga de här bostäderna över huvudtaget, men nu handlar det inte om det längre, säger Hans-Johnny Hedström (SD).

Han menar att det inte handlar om att plocka politiska poänger.

– Nej. Jag vill att skattebetalarna ska få veta vad kommunen ger skattepengarna till, särskilt när det finns annat pengarna behöver gå till.

Hans-Johnny Hedström (SD) bor själv i området där bostäderna skulle byggas. Foto: Stefan Källstigen

Han tror att kommunen brustit i kontrollerna av mannen bakom bolaget och att de aldrig kommer att se pengarna igen.

– Kommunen har blivit blåst, säger Hans-Johnny Hedström (SD).

”Utgår från att vi får tillbaka pengarna”

Meeri Wasberg (S) säger till Mitt i att hon är besviken på att bostäderna ännu inte kommit på plats, eftersom kommunen fortfarande behöver bostäderna.

Hon beskriver ett delvis brustet förtroende för företaget.

– Under våren har vi följt den här frågan varje vecka. Låt oss säga att vi håller koll på ett sätt nu som vi vanligtvis inte brukar göra, säger Meeri Wasberg (S).

Samtidigt har de kraftigt försenade bostäderna gjort att kommunen i en del fall tvingats lösa bostadsbehoven genom att hyra platser på vandrarhem – en betydligt dyrare kostnad än lägenheterna på Blockstensvägen.

Meeri Wasberg (S), kommunstyrelsens ordförande. Foto: Pressbild

Har rätt till marken till år 2027

Enligt arrendeavtalet mellan kommunen och Bäverdammen har bolaget rätt till marken på Blockstensvägen fram till år 2027 – förutsatt att de betalar 30 000 kronor om året i markhyra.

Det innebär att bolaget, så länge de betalar, har rätt till området utan att de behöver bygga bostäderna.

Men Meeri Wasberg (S) säger att hon utgår från att bolaget kommer att säga upp avtalet om inga bostäder ska byggas, eftersom hon inte ser det som en hållbar affärsidé från företagets sida att betala för mark de inte kommer få något tillbaka på.

Vad händer om det aldrig blir några bostäder?  

– Då återgår vi till ursprungsläget. Bolaget har då en skyldighet att återställa marken.

Och vad händer med pengarna kommunen betalat?

– Förskottshyrorna vi betalat blir då en fordran på bolaget och det är pengar vi ska få tillbaka.

Mitt i har sökt mannen bakom bolaget men utan framgång.