Kent Henningson vet ännu inte varför antalet elever i de kommunala skolorna minskat. Foto: Åsa Sommarström/Österåkers kommun

Kommunen beräknade fel – nu måste skolorna snåla

Under hösten måste Österåkers skolor ha extra koll på sina utgifter. Anledningen är att kommunens prognos för antalet elever slagit fel. I stället för att öka har antalet barn i kommunens skolor minskat.

  • Publicerad 15:28, 26 okt 2018

– Vi hade räknat med runt 4 475 elever till hösten. Det blev 178 färre, säger Kent Henningson, produktionschef på 
Österåkers kommun.

Vad innebär det för skolorna?

– Det är ett slags normaltillstånd för rektorerna att hantera. Det gäller att hitta rätt nivå på personalen till rätt mängd elever – det handlar inte bara om lärartjänster utan även om annan personal.

Det är ett slags normaltillstånd för rektorerna att hantera

Kent Henningson, produktionschef

– I det korta perspektivet har vi ju gjort så att varje verksamhet drivs på som vanligt. Däremot har vi sagt att alla inköp som inte är kopplade till den dagliga driften måste stämmas av med närmaste chef. Detsamma gäller vid nyanställningar.

Kommer elever inte märka något?
– Det skulle jag absolut säga. Det här är vardag för alla rektorer.

Mathias Lindow (L) förvånad

Kommunalrådet Mathias Lindow (L) är förvånad över att kommunens prognos slagit fel:

– Lite förvånad är jag att man kommer så väldigt långt från prognosen till höstterminen. Antingen har man haft väldigt höga glädjekalkyler eller så har man överskattat befolkningstillväxten – eller så har friskolor tagit ytterligare andelar, säger han.

– Skulle man ha en felmarginal på 30 elever skulle det vara mer rimligt.

– Det är 178 elever färre. Det är klart att det påverkar.

Det är 178 elever färre. Det är klart att det påverkar

Mathias Lindow (L)

Enligt Kent Henningson har prognosen tagits fram av kommunens produktionsförvaltning tillsammans med rektorerna. Det är ännu oklart hur den kunnat bli så fel och vad minskningen beror på, men man håller på att analysera läget. Faktum är att antalet elever under hösten i de kommunala grundskolorna blev färre än förra hösten – efter att under en rad år stadigt ökat.

Första minskningen på flera år

– VI har haft fullt i våra skolor och det är klart att vi vill ha det, men vi ser inte detta som någon dramatisk fråga. Vi räknar med ett ökat söktryck igen nästa år, säger Kent Henningson.

I Österåker går cirka 2/3 av eleverna i kommunala grundskolor. Resten går i friskor eller i skolor i andra kommuner.