Kommunen bekräftar flera fall av corona på äldreboenden

Trots strikta besöksförbud de senaste två veckorna har äldre på flera av Solnas äldreboenden smittats av coronaviruset. En person har avlidit. Just nu är det brist både på personal och skyddsutrustning.

  • Publicerad 16:07, 26 mar 2020

En äldre person på ett äldreboende i Solna avled i fredags efter att ha smittats av coronaviruset. Trots ett strikt besöksförbud de senaste två veckorna har smittan nått äldreboendena. Totalt finns det just nu smittade personer på tre av Solnas tio äldreboenden, bekräftar Solna stad. Hur många fall det rör sig om vill kommunen inte berätta, med hänvisning till sekretess.

– Personer som är drabbade isoleras och fortsätter att upprätthålla basala hygienrutiner, säger Elisabet Sundelin, chef för omvårdnadsförvaltningen.

Brist på utrustning

Det är i Solna precis som i många andra kommuner brist på skyddsutrustning för personal på äldreboenden och i hemtjänsten, bland annat är det brist på munskydd, enligt Elisabet Sundelin. I stället används olika typer av plastvisir, och kommunen har också startat egen tillverkning av visir både till kommunala och privata äldreboenden i kommunen. Det är också ont om plasthandskar, platsförkläden och handsprit.

– Huvudfrågorna att jobba med nu är att lösa bemanningen, ordna skyddsutrustning och minska smittspridningen, säger Elisabet Sundelin.

Studenter anställs

Personalsituationen är ansträngd och för att säkra personaltillgången har kommunen startat en bemanningspool där tidigare medarbetare och studerande i yrkesskolor anställs till hemtjänsten och äldreomsorgen.

– Vi behöver alla vi kan få, säger omvårdnadsnämndens ordförande Nataliya Hulusjö (KD).

Vill låta anställda jobba mer

Omvårdnadsnämndens andre vice ordförande Elisabet Brolin (S) pekar på fler möjliga lösningar för att lösa bemanningsfrågan:

– Att ta in studerande och tidigare medarbetare är bra, men vi måste också göra något för vår befintliga personal. Hälften av de som jobbar inom äldreomsorgen jobbar deltid, trots att många av dem vill jobba mer. Det här är ett gyllene tillfälle att låta fler gå upp i tid, och det har jag framfört i nämnden, säger hon.

Brist på skyddsutrustning – egen tillverkning räddningen


Covid-19 i Stockholm

Loading…

Så många vårdas just nu på sjukhus för covid-19 i region Stockholm samt så många har avlidit på regionens sjukhus. Källa: Region Stockholm