Nya bud. Brandbergens hemtjänst kommer inte att dela lokaler med Handens hemtjänst. Genrebild. Foto: Mostphotos

Kommunen backar om hemtjänstens flyttplaner

För att sänka hyreskostnaderna skulle Handens och Brandbergens hemtjänst flytta in i gemensamma lokaler. Men planen mötte stark kritik och har nu rivits upp.

  • Publicerad 16:42, 31 mar 2021

I mitten av februari kunde Mitt i berätta att flera enheter inom hemtjänsten i Haninge skulle flyttas till en gemensam lokal. Kommunen behövde skära ned på lokalkostnader och det här skulle vara ett effektivt sätt att minska utgifterna. Något som mötte kritik från personalen, som oroades över ökad smitta när fler skulle samsas på mindre yta.

Oro för smitta när hemtjänsten flyttar

Men kort efter att artikeln publicerats kom nya besked. Den ursprungliga planen togs nu tillbaka och på kommunens hemsida meddelades att "planeringen har gått lite fort vilket har fört med sig en del kritik."

– Det blev stora politiska krismöten veckan efter publiceringen, minns Karolin Björnö, skyddsombud för Brandbergens hemtjänst som skulle ha flyttat till samma lokaler som Handens hemtjänst.

Men den planen gäller alltså inte längre. Och i nuläget är det oklart när en eventuell flytt kan ske – och framför allt – till vilken adress.

– Alla flyttplaner är på paus. Vi kommer behöva nya lokaler eftersom vi expanderar så mycket, men vi är kvar där vi är tills man kan presentera ett förslag. Jag tror inte en flytt kommer ske de närmaste åren.

Risk- och konsekvensanalys

Maria Willix är avdelningschef på social- och äldreförvaltningen och konstaterar att Brandbergens hemtjänst stannar där de är i väntan på en grundligare utredning.

– Vi behöver backa tillbaka, göra om och göra rätt. Vad gäller Västerhaninge och Handen var det lättare att hantera och där har flytten gått bra. Men Brandbergen blir kvar tills vidare, säger hon.

Många har reagerat på att kommunen, som gjorde en enorm vinst 2020, skulle spara in pengar på hemtjänsten. Hur mycket var de ursprungliga flyttplanerna ett resultat av besparingskrav? 

– Det kan jag inte svara på. Jag förstår att du tycker jag är tråkig som svarar så här, men vi behöver gå tillbaka och göra en risk- och konsekvensanalys. Om det sedan innebär att vi rustar upp Brandbergen eller om verksamheten flyttar kan vi inte säga i dag.

Var det vår artikel som påverkade helomvändningen?

– Nej, det kan jag verkligen inte säga. Det var flera saker som gjorde att vi behövde ta det här beslutet. Vi behövde backa och kunde se att vi inte hade gjort ett bra förarbete. I slutändan handlar det om att vi måste ta hand om våra medarbetare, säger Maria Willix. 

Flyttplanerna ​​​​​​​– så gick det

Handens hemtjänst och Natt och stöd
Handens hemtjänstlokal har flyttat från Rudsjöterrassen till lokaler på Hantverkarvägen. Natt och stöds verksamhet flyttade in på samma adress förra veckan. 

Västerhaninges hemtjänst
Evakuerades förra veckan för tillfällig hemvist i de lokaler som Handens hemtjänst tidigare haft på Rudsjöterrassen. Arbetet pågår med att hitta en permanent adress.

Brandbergens hemtjänst
Den planerade flytten till Hantverkarvägen stoppades och verksamheten är kvar på sin tidigare adress.

Visa merVisa mindre

Maria Willix. Foto: Haninge kommun