Ökning. Från den 1 september kommer kommunanställda få 2000 kronor i bidrag igen. . Foto: Ylva Bergman

Kommunen backar om halverat friskvårdsbidrag

En ljus skatteprognos ligger bakom beslutet att höja friskvårdbidraget till 2000 kronor igen, efter att kommunen i början av året beslutade att halvera bidraget för sina anställda.

  • Publicerad 15:13, 5 sep 2021

Ett angeläget område att återställa

I början av året halverade Haninge kommun friskvårdsbidraget för sina anställda, från 2000 kronor per år till 1000 kronor, något som Mitt i rapporterat om. Enligt kommunen ska det ha handlat om flera nedskärningar man behövde göra och friskvårdsbidraget blev en av dem.

Men nu har kommunen vänt och från den 1 september kommer heltidsanställda återigen få 2000 kronor per år i friskvårdsbidrag.

– Vi fick en ljusare skatteprognos i början på året som vi inte alls hade förra året, då tyckte vi att friskvårdsbidraget var ett angeläget område att återställa. Dels för att det är en arbetsmiljöfråga att se till att våra anställda är friska men också för att våra anställda har gjort ett fantastiskt arbetet det senaste ett och ett halvt året, säger Meeri Wasberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Hur blir det för dem som redan använt sitt bidrag?

– Det kommer finnas möjlighet att retroaktivt få ersättning så den som redan använt sin tusenlapp kommer få ut en till.

"En tusenlapp är mycket"

Beslutet att halvera bidraget väckte reaktioner bland anställda och fackföreningen Kommunal reagerade starkt på beslutet. Enligt Alexandra Eldstråle, ordförande för Kommunal sektion sydost, var det svårt att förstå varför beslutet om att halvera bidraget togs.

– Det låg ju helt fel i tiden, mitt under en pandemi när personal sliter som värst och verkligen behöver sin friskvård mer än någonsin. Sen är det också så att våra medlemmar inte har de högsta lönerna i Haninge kommun heller och då är en tusenlapp mycket.

Beslutet att höja nivån på bidraget har kommunen tagit i samverkan med fackföreningarna.

– Det var helt rätt att höja upp friskvårdsbidraget igen och nu får vi hoppas på ytterligare en höjning i framtiden, hoppas Alexandra Eldstråle.