Utbildningsnämndens ordförande, Emanuel Ksiazkiewicz, stoppar stängningen av Lysmasken, Myrstacken och Blåsippan efter vårdnadshavarnas kritik. Foto: Mostphotos/Pressfoto

Kommunen backar om förskolestängningar

Föräldrarna bakom upproret kring stängningen av ett antal förskolor i Botkyrka får rätt - tills vidare. Utbildningsnämndens ordförande, Emanuel Ksiazkiewicz (S), säger att man nu ska göra en bättre analys och inkludera barnens vårdnadshavare i beslutet.

  • Publicerad 16:57, 13 mar 2019

Igår kallades föräldrar till ett krismöte på förskolan Myrstacken.

Detta efter ett uppror till följd av ett beslut om att stänga förskolan. Det blev känt dagen innan utbildningsnämnden skulle klubba beslutet. Flera upprörda föräldrar deltog under nämndens möte och lyckades få ordförande att dra tillbaka beslutet.

Emanuel Ksiazkiewicsz (S) har fått ta emot en hel del kritik - och Moderaternas biträdande oppositionsråd, Willy Viitala, samt andre vice ordförande i nämnden, tycker att den är välförtjänt. 

Moderaterna och Tullingepartiet lämnade under tisdagen in ett gemensamt förslag på att dra tillbaka beslutet.

– Ingen har fått reda på någonting. Inte mot någon på Myrstacken, Blåsippan eller Lysmasken, och om det inte var för föräldrarna så hade förslaget gått igenom, säger Willy Viitala (M).

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Emanuel Ksiazkiewicz (S) skickade på tisdagskvällen ut ett pressmeddelande om att ärendet ska återremitteras. Där uppges anledningen vara att man har sett att beslutsunderlaget inte varit tillräckligt bra och att kommunikationen har brustit.

– När det kommer till kritan har dialogen med vårdnadshavarna inte varit bra nog, säger Emanuel Ksiazkiewicsz till BotkyrkaDirekt.

Willy Viitala (M) välkomnar majoritetspartiernas självkritik, men påpekar att det finns fler frågor att ställa kring ärendets gång.

– Uppenbarligen har man försökt mörka det här och köra över föräldrarna. Det är helt oförsvarbart och helt rimligt att tala med vårdnadshavarna, vars barn berörs, för att inte skapa en sån här oro i en demokratisk dialog.

Vad menas med att "beslutsunderlaget måste förtydligas och fördjupas"?

– Först och främst hur det här påverkar föräldrar och barnen. Vilka flyttströmmar och hur det här påverkar förskolorna. Vi behöver bättre siffror på vad man tjänar på effektiviseringen, säger Emanuel Ksiazkiewicz (S).

Vad mer tar ni med sig från mötet med föräldrarna?

– Den främsta är att man inte fört en tillräcklig dialog. Vi gör ett riktat uppdrag genom återremissen att det ska föras ett samråd med alla vårdnadshavare så att föräldrar får möjligheten att säga sin mening.

Beslutet om att flytta barnen från förskolan Anemonen till Vitsippan i Norsborg, samt Måsen och Tranan i Alby klubbades igenom med stöd från oppositionen. Ett beslut om de andra tre skolorna kommer att lyftas vid nästa nämnd i april.

Kan det bli så att de här förskolorna ändå stänger?

– Det är för tidigt att säga eftersom det inte finns beslut. Primärt nu är att föräldrarna ska vara en del av analysen. Vi behöver göra om och göra rätt, säger Emanuel Ksiazkiewicz (S).

Beslut om förskolestängningar skjuts upp