Kommunen backar efter kritiken om Apelvägen

Närmare 800 personer på Facebook röstade emot kommunens förslag på de nya husen vid Apelvägen. Nu medger kommunen att mer tid måste läggas på utformningen. – Absolut, vi kommer kolla vidare på det, säger kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl (M).

  • Publicerad 15:36, 5 dec 2017

Diskussionen om de planerade byggnaderna vid Apelvägen, mitt emot Standtorget, fortsätter.

Kommunen erkänner nu att de måste jobba vidare på arkitektoniska utformningen och välkomnar kritiken.

– Det är själva idén med detaljplanen. Att kommuninvånarna ska få tycka sitt. Många kanske inte vet att inget är hugget i sten än, säger kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl (M).

Omröstningen gav resultat

Bygget har sedan tidigare varit ett debatterat ämne. Men den stora kritiken om utformningen startade efter att Tyresöbon Dick Sjöström lade ut en retuscherad version av kommunens detaljplan i Facebook-gruppen ”Aktuella händelser Tyresö”.

Den andra versionen är gjord av en kommuninvånare och medlemmarna i guppen fick rösta på de båda förslagen.

Drygt 770 röstade för kommuninvånarens retuscherade förslag på mer klassiska hus än de som arkitektbyrån SandellSandberg tagit fram. Bara ett tiotal personer var för kommunens förslag.

– Om man ska få det att passa in ordentligt så måste man använda ett annat formspråk som inte är den här moderna funkisstilen, säger Dick Sjöström om varför det retuscherade förslaget passar bättre in i området vid Strandtorget och Tyresö slott.

Kommunen: ”Jobbar vidare”

Och Fredrik Saweståhl håller med.

– Vi får kolla vidare på utformningen och hur den bäst ska passa in i området.

Vad tycker du om den här typen av initiativ?

– Konstruktiva förslag är vi alltid beredda att lyssna på. Tyvärr är det vanligare att det kommer det motsatta. Men det här var helt klart ett kul initiativ, säger Fredrik Saweståhl, som även varit i kontakt med Tyresöbon som ritade om förslaget.

Kommunen bedömer att sammanställningen av detaljplanen ska vara klar till våren.