Kommunen rekommenderar, efter de skärpa allmänna råden, att inte besöka sina anhöriga på kommunens äldreboenden. Foto: Mostphotos

Kommunen: "avstå från att besöka äldreboenden"

Avstå från besök på vård- och omsorgsboenden i kommunen. Den rekommendationen gick Tyresö kommun ut med i dag, torsdag.

  • Publicerad 20:47, 12 nov 2020

Den 29 oktober skärpte Folkhälsomyndigheten de så kallade allmänna råden i Stockholms län, för att minska smittspridningen av covid-19.

Länsbor uppmanades då "att om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med".

Det är detta kommunen hänvisar till, och skriver på sin hemsida: "Av omsorg om de boendes hälsa rekommenderar Tyresö kommun dig därför att avstå från att besöka Tyresös vård- och omsorgsboenden i nuläget".

Kan få hjälp

Kommunen uppmuntrar i stället till telefon- eller videosamtal. De som behöver hjälp med teknik eller utrustning för att kunna prata med sin anhöriga kan höra av sig boendet.

"Våra medarbetare kommer att göra allt för att du och din närstående ska kunna upprätthålla kontakten med varandra, även under tiden för de skärpta råden", skriver kommunen och poängterar att de skärpta råden från Folkhälsomyndigheten gäller till och med den 19 november, men att de kan komma att förlängas.

Tidigt beslut om besöksstopp

Torsdagen den 12 mars beslutade kommunen om ett besöksstopp för att skydda äldre från det som då var ett nytt virus. Det var ett par veckor innan det nationella förbudet infördes.

Corona sätter stopp för besök på Tyresös äldreboenden

Framåt sommaren öppnade kommunen upp för besök utomhus.

Den 1 oktober – då besöksstoppet upphävdes nationellt – öppnade också Tyresö kommun upp för besök inomhus.

Tyresös alla fyra äldreboenden var coronafria under tre månader. Smittan kom in igen i oktober efter att kommunen släppte på besöksstoppet, som Mitt i Tyresö tidigare har skrivit om.

– Vi vet inte om den kom in via personal eller anhörig. Jag upplever att alla är oerhört ansvarsfulla. Ett problem är att du kan vara smittad utan symptom, har förvaltningschefen John Henriksson tidigare sagt till Mitt i Tyresö.

Coronaviruset tillbaka på ett äldreboende