Även 2014 var det alblomning vid Långsjön. Även då sattes lappar med information upp. Foto: Anna Z Ek

Kommunen avråder från bad i Långsjön

Huddinge kommun avråder nu från bad i Långsjön på grund av algblomning. Kommunen har också fått information om flera barn som blivit sjuka efter bad i sjön. – Jag vet sex olika fall där barn spytt efter att ha badat, säger Segeltorpsbon Robin Lennell.

  • Publicerad 11:12, 8 aug 2018

Inspektörer från Stockholms stad har uppmärksammat grumligt vatten på Stockholmssidan av Långsjön. Tillsammans med uppgifterna om att flera barn kräkts i måndags efter att ha badat på Huddingesidan av sjön avråder nu både Huddinge kommun och Stockholms stad från att bada i sjön.

– Vi är på väg ut nu för att sätta upp skyltar vid Kråkviksbadet där vi avråder från bad på grund av algblomning, sade Staffan Stafström på onsdagsförmiddagen.

Bildas biprodukter

Segeltorpsbon Robin Lenell ringde i tisdags Huddinge kommun med information om att hans son liksom fem andra barn spytt efter att ha badat vid Kråkviksbadet.

– Vi vet att samliga fått kallsupar. De har spytt som rävar, men sedan har det gått över ganska snabbt. Men ett par bekanta som var med vid badet fick ringa 1177 eftersom deras dotter var ganska illa däran, säger Robin Lennell.

Prover från Kråkviksbadet har också skickats på analys. Svar är att vänta på fredag eller måndag. Risken vid algblommning är att det kan bildas biprodukter som folk kan bli sjuka av.

– Det är bra att kommunen agerat nu så inte fler blir sjuka, säger Robin Lennell.

Barn och husdjur

Risken är störst för barn och husdjur.

– Barn badar annorlunda än vuxna. Sväljer de vatten kan det bli problem med magen, säger Jerzy Slazak som är miljö- och hälsoskyddsinspktör på Stockholms stad.

Han fortsätter:

– Även husdjur kan få i sig det här om de badar och slickar i sig vatten från pälsen och för dem kan det bli ganska allvarligt, särskilt för små hundar.

Algblomning i fler sjöar

Prover från 24 juli i Orlången vid Sundby gård i Huddinge visade också på algblomning men ändå tjänligt vatten. Flottsbrobadet har vid samma datum fått kommentaren ”tjänligt med anmärkning.”. Även i sjöarna Magelungen och Drevviken förekommer just nu algblomning vid badplatser som Stockholms stad kontrollerar. Där finns dock inga uppgifter om att badande blivit sjuka.

– Vi avråder inte från att bada där. Man får själv titta och göra en bedömning, säger Jerzy Slazak på Stockholms stad.

På havs- och vattenmyndighetens hemsida går det att se provresultat för alla sjöar i Sverige.