ANMÄLAN. En 18-årig man sköts till döds i Alby. Han har en lång historia av slussning mellan olika SiS-, HVB- och stödboenden. Vid mordtillfället var han omhändertagen av kommunen, och nu har en anmälan enligt lex-Sarah upprättats. Foto: Sal Idriss

Kommunen anmäler sig själva efter mordet på 18-åring

Den 18-åriga man som sköts till döds i Alby i början av maj var omhändertagen av kommunen och placerad på ett HVB-hem. Men under tiden på HVB-hemmet avvek han flera gånger och sökte sig tillbaka till gängmiljön. Nu har kommunen själva utrett ärendet och konstaterar att socialtjänsten har brustit på flera punkter.

  • Publicerad 08:48, 7 jun 2021

Socialsekreterare upplever att det saknas ledarskap och kompetens hos cheferna.

Det var natten mot den 4 maj som polis och ambulans ryckte ut till en adress i Alby efter larm om att en 18-årig man hittats skottskadad. Han dog senare till följd av sina skador.

Mannen var sedan tidigare känd av socialtjänsten, och har varit i kontakt med dem sedan 2014. Fyra år senare omhändertogs han och placerades på ett SiS-hem, varifrån han försökt fly ett flertal gånger.

Efter 18 månader flyttades 18-åringen till ett stödboende, då socialtjänsten ansåg att mannen behövde hitta en egen vilja att bryta sin kriminella livsstil. Men bara fyra månader senare omplacerades han till ett nytt SiS-hem efter att ha umgåtts med sitt kriminella nätverk. Den här gången placerades han nära hemkommunen.

Omplacerades trots ovilja

Vid mordtillfället var 18-åringen placerad på ett HVB-hem, också det nära hemkommunen. Beslutet att flytta honom från SiS till HVB togs i februari av ordföranden i ungdoms- och vuxenutskottet, trots att han anlagt en brand på SiS-hemmet och han inte visade några tecken på att vilja förändra sitt beteende.

Enligt journalanteckningar utvecklades 18-åringen positivt på HVB-hemmet, men kunde inte hålla de tiderna som man kommit överens om och kunde stundvis inte nås på telefon. Enligt flera orosanmälningar från polis har han också ertappats i kriminella miljöer i hemkommunen.

Upprättar anmälan

Efter att dödsbudet nått kommunen upprättades en utredning enligt lex Sarah. Där konstaterar kommunen att man bland annat har gjort en felbedömning när man valde att placera honom under mer öppna vårdformer. Dessutom var det fel att placera honom för nära hemkommunen och att han inte erbjudits avhopparstöd under 2021, trots att det funnits tydliga kopplingar mellan honom och grov kriminalitet.

Granskningen visar också att det saknas rutiner och kompetens för hur man ska hantera ärenden med unga som har koppling till grov kriminalitet. Socialsekreterare upplever också att det saknas ledarskap och kompetens hos cheferna, samt att arbetsbelastningen på dem är för hög.

Som åtgärd föreslår utredaren att kommunens enhet för unga vuxna genomför en kompetensutveckling om LVU-processen, och i synnerhet hanteringen av unga med koppling till kriminella miljöer. Hon föreslår också att arbetsledningen och arbetsbelastningen ses över. Samtliga åtgärder planeras att genomföras den sista augusti i år.

Polisen ökade närvaron

Det var strax efter midnatt natten till den 4 maj i år som polisen fick larm om skottlossning i Alby.

En 18-årig man påträffades svårt skottskadad utomhus. En ambulanshelikopter flög mannen till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

Vid 03-tiden på natten avled 18-åringen.

Dagarna efter mordet hade polisen en ökad närvaro i Botkyrka kommun.

Visa merVisa mindre