73-åriga Ulla har den obotliga sjukdomen atypisk parkinson, som påverkar både talförmåga, sväljfunktion, balans och motorik. Hon kan varken prata, gå eller sköta sin hygien, har starkt nedsatt syn och är ofta yr.

I dag bor hon på äldreboendet Attendo Långbroberg i Älvsjö. Men vägen dit var knölig. När Ulla, med hjälp av sina anhöriga, ansökte om äldreboende i våras, fick hon nej av Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning. Vid äldreomsorgsavdelningen ansåg man att hemtjänsten täckte Ullas behov, trots att hon kände sig otrygg och ramlade gång på gång.

I maj träffade Mitt i Ulla i lägenheten i Midsommarkransen, där svärsonen Anton Simberg hjälpte henne att berätta om sin situation. Då hade de överklagat till förvaltningsrätten.

En ny handläggare

Men överklagandet kunde dras tillbaka. Några veckor efter att artikeln publicerats blev det nämligen ett möte om vården av Ulla.

– Inför det krävde vi en ny handläggare eftersom vi inte litade på den vi haft. Då fick vi det. Hon var jättebra och var också upprörd över hur det blivit. Till skillnad från andra vi hade haft kontakt med hade hon ingen prestige utan lovade att det skulle lösa sig, berättar Anton Simberg.

Vid mötet visade det sig också att samordnaren från hemtjänsten hade missförstått Ullas situation. Hon hade inte tagit del av alla rapporter utan trodde att Ulla kunde sköta sin hygien själv och bara hade ramlat en gång.

Några timmar efter mötet erbjöds Ulla en plats på Långbroberg dit hon flyttade någon vecka senare.

– Kommunen hävdade att de inte hade agerat utifrån fel information men att läget hade förändrats för Ulla och att det var därför de ändrat sig. Men det såg ju inte vi. De kunde inte erkänna att de hade gjort några fel alls, säger Anton Simberg.

En stor lättnad

För Ulla och familjen Simberg innebar flytten en stor lättnad.

– Det här betyder att vi har lugn och ro och att Ulla också får det. Det är tio gånger bättre för henne att bo där än hemma. Vi har fått kvalitativt umgänge. I stället för att springa runt och fixa saker kan vi hålla handen och dricka kaffe, säger han.

"Vi har en samsyn"

Carola Eriksson, biträdande enhetschef vid äldreomsorgsavdelningen, kommenterar inte det enskilda fallet men berättar hur bedömningar för äldreboenden görs.

– Vi tittar på situationen här och nu. Om en person blir sämre gör vi en ny bedömning. Har en person ett dygnet-runt-behov av vård har personen också behov av ett äldreboende, säger hon.

Enligt Carola Eriksson spelar det ingen roll för bedömningen vem som handlägger ett ärende.

– Vi är en enhet där vi har en samsyn och ett helhetsperspektiv. Det ska inte spela någon roll vilken handläggare man har.

https://www.mitti.se/nyheter/svart-sjuka-ulla-nekas-aldreboende/repudA!Oo2LpcJrWrhmExi4LHcFAA/