Michaela Fletcher (M): – Organisationen är mogen och professionell och jag ser ingen oro. Foto: Åsa Sommarström

Kommundirektör får 1,4 miljoner kronor i fallskärm

Jan-Olof Frimans överenskommelse med Österåkers kommun och anställningsavtal är överensstämmande. Jan-Olof Friman har valt att starta eget konsultbolag och lämnar således sitt uppdrag som kommundirektör efter fem år.Enligt Österåkers kommun valde Jan-Olof Friman att sluta som kommundirektör. Ändå får han tolv månadslöner och fulla förmåner, inklusive tjänstebil i ett år, visar Mitt i:s granskning. Det kommer att kosta kommunen två miljoner kronor.

  • Publicerad 11:15, 5 okt 2018

När Österåkers kommundirektör slutade för en vecka sedan – den 27 september – använde kommunen formuleringen ”Jan-Olof Friman väljer nu att avsluta sin tjänst”.

Men enligt uppgifter till Mitt i gick inte Friman frivilligt, utan efter att ha kommit på kant med ledande personer i Alceahuset.

Fletcher vill inte svara

I gengäld får han tolv månadslöner, inklusive fri bil och andra förmåner, för cirka 2 miljoner kronor.

Överenskommelsen undertecknades 27 september av kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M).  Av den framgår att Jan-Olof Friman skulle sluta redan samma dag.

På en direkt fråga från Mitt i om det var hennes önskan att Friman skulle lämna sin tjänst väljer Michaela Fletcher (M) att inte svara. I stället hänvisar hon till informationen på kommunens webbsida där hon tackar honom och önskar lycka till.

Överenskommelsen med kommunen innebär att Jan-Olof Friman under ett år får drygt 1,4 miljoner utan att behöva arbeta. Lönen får han även om han skulle hitta ett nytt jobb eller annan inkomst under uppsägningstiden.

Ytterligare förmåner för 80 000

Totalt, inklusive personalomkostnader, blir ersättningen cirka två miljoner kronor, skriver kommunens budget- och kvalitetschef Mohammed Khoban.

Dessutom har Jan-Olof Friman rätt till friskvårdsbidrag och sin förmånsbil, en Mitsubishi Outlander SUV, under hela uppsägningstiden. Kommunen ska under tiden också betala hans privata sjukförsäkring. Förmånerna är värda ytterligare cirka 80 000 kronor.

Av anställningsavtalet framgår att uppsägningstiden från arbetsgivarens sida varit tolv månader, medan att den från hans sida varit tre månader.

Varför får Friman så mycket pengar (tolv månadslöner) och förmånsbil i ett år om han själv valt att sluta?

– Jan-Olof Frimans överenskommelse med Österåkers kommun och anställningsavtal är överensstämmande. Jan-Olof Friman har valt att starta eget konsultbolag och lämnar således sitt uppdrag som kommundirektör efter fem år, säger Michaela Fletcher.

Fem kommundirektörer sedan 2011

Att det skulle ”mana till eftertanke” att kommunen haft fem kommundirektörer sedan 2011, som oppositionsrådet Ann-Christine Furustrand (S) uttryckt det, håller inte Michaela Fletcher med om.

I stället framhåller hon att en av de fem kommundirektörerna sedan 2011 slutade då hon gick i pension. Två av de fem var dessutom tillfälligt insatta som kommundirektörer, varav den ene slutade på grund av sjukdom.

Organisationen är mogen och professionell och jag ser ingen oro

Michaela Fletcher (M)

De två övriga två är Karin Proos som tvingades gå efter bara ett år, 2012, då  hon inte drog jämnt med Michaela Fletcher och nu Jan-Olof Friman som enligt kommunen slutat för att starta eget konsultbolag, efter fem år som Österåkers kommundirektör.

–Organisationen är mogen och professionell och jag ser ingen oro. Oppositionsrådets uttalande ger vid handen en viss okunskap i hur vår organisation fungerar, säger Michaela Fletcher (M).

När ni nu söker en ny kommundirektör, vilka egenskaper söker ni då?
– Vi är inne, sedan drygt ett år, i intensivt arbete för att kvalificera oss till Årets Kvalitetskommun 2021, det kommer att vara vägledande för oss.

– Nu när Jan-Olof väljer att lämna efter fem år och kommunen är i en mycket intressant fas med hänvisning till bland annat Sverigeförhandling, lämnar det oss med valmöjligheter.

Mitt i har upprepade gånger sökt Jan-Olof Friman för en kommentar.