Omkring 150 personer i landet har återvänt från IS-områden. Oklart var de befinner sig. Foto: Mitt i

Kommunanställda fick utbildning i att hantera IS-återvändare

Sundbyberg en av de kommuner i länet som kan behöva hantera IS-återvändare. Nu har flera tjänstemän gått kurs hos Center mot våldsbejakande extremism för att veta vad som väntar om återvändarna kommer tillbaka till kommunen.

  • Publicerad 11:52, 26 apr 2019

Center mot våldsbejakande extremism bjöd nyligen in representanter från Sundbyberg och 40 andra kommuner till en kunskapsdag i hur man kan hantera personer som återvänder från IS-kontrollerade områden.

Alla de 41 kommunerna har haft invånare som enligt Säpo har varit folkbokförda i kommunerna när de rest till IS-kontrollerade områden. Nio av kommunerna ligger i Stockholms län.

Sundbybergs eventuella återvändare ska hanteras inom socialtjänsten, berättar Peter Schilling (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Vi har en väl fungerande socialtjänst och ett bra arbete mot våldsbejakande extremism. Men det är viktigt för oss att skaffa oss kunskap om fenomenet och att samarbeta med andra kommuner och bygga upp en kunskapsstock, säger han.

Det är väldigt speciellt med barn som återvänder från IS-kontrollerade områden

Helene Bengtson

Från Sundbyberg stad var representanter från socialtjänsten och kommunens säkerhetschef, på plats på kunskapsdagen.

– Den viktigaste förberedelsen som vi kan göra är att gå tillbaka till vårt grunduppdrag – att ge stöd till barn som hamnat i utsatta lägen, även om det är väldigt speciellt med barn som återvänder från IS-kontrollerade områden och som kan ha varit med om traumatiska upplevelser, säger Helene Bengtson, förvaltningschef på social- och arbetsmarknadsförvaltningen, som var på plats på kursen.

Fler tjänstemän ska få utbildning

Kursdeltagarna fick veta att omkring 300 personer lämnat Sverige för att resa till IS-kontrollerade områden de senaste sju åren. Omkring 150 av dem har återvänt.

– Men vi vet inte vilka av dessa som lämnat Sundbyberg eller var de som återvänt hamnat. Vi har dock inte sett några tecken på grupperingar i vår kommun som tytt på att personer valt att ansluta sig till IS, säger Helene Bengtson.

Hur man hanterar vuxna återvändare är lite mer oklart, då det är frivilligt att söka upp socialtjänsten.

– Vi kan få in orosanmälningar gällande barn från polisen eller Säpo. Men om en vuxen person kommer och ansöker om till exempel ekonomiskt bistånd kan vi inte kontrollera var de befunnit sig, utan kan bara kräva att personen visar hur hen försörjt sig de senaste tre månaderna, säger Helene Bengtson.

Om en vuxen person kommer och ansöker om till exempel ekonomiskt bistånd kan vi inte kontrollera var de befunnit sig

Helene Bengtson

Hon tycker också att det är viktigt att myndigheterna skiljer på sina uppdrag och att man gör det man är bäst på.

– Vi överlåter till polisen och Säpo att hålla koll på personer som kan utgöra skada för andra. Men vi har ett gott och nära samarbete med polisen och kan inhämta uppgifter av dem om vi har behov av det. Vi lämnar dock inte ut uppgifter till polisen utom i vissa speciella situationer, säger hon.

Center mot våldsbejakande extremism kommer även att komma ut till Sundbyberg stad för att hålla en ytterligare utbildning för fler tjänstemän inom kommunen, berättar Helene Bengtson.

Att semla eller inte semla – det är frågan

Nyheter Smarrig bulle väcker känslor Fastlagen infaller först i februari, men det har ingen betydelse för dagens gudlösa semmelälskare. Är det något att jämra sig över? Måltidsforskaren Richard Tellström tycker inte det.fredag 22/1 16:40