Kommunanställd dömd för stöld

En tidigare kommunanställd köpte in datorer för kommunens pengar och sålde dem vidare på Blocket. Nu har han dömts.

  • Publicerad 11:16, 23 okt 2018

En tidigare kommunanställd i Tyresö har dömts i Nacka tingsrätt för stöld. Han ska i sin tjänst ha beställt elva dator och sedan sålt dem vidare på Blocket, enligt domen, något mannen i förhör har erkänt.

Han har uppgett att det skedde ”efter en tids frustration och att han då hemfallit till ett destruktivt beteende”, enligt domen. Av förundersökningen framgår att han ibland körde hem datorerna till köparna, ibland kom köparna hem till honom och ibland träffades de på andra ställen.

Frias från andra stölder

Han stängdes av från arbetet för två år sedan och slutade sin anställning kort efter. Orsaken var att han systematiskt brutit mot regler och rutiner framför allt kring fakturahantering av konferenser och utbildning, enligt Tyresö kommuns uppgifter i förundersökningen.

I samband med det ifrågasatte flera personer hans inköp och hantering av datorer. En genomgång av hans fakturor gjordes och stölderna upptäcktes.

Mannen var åtalad för att ha stulit ytterligare nio datorer. Några av dem har hittats hemma hos honom, något han påstår sig ha haft rätt till i sin yrkesroll. De andra datorerna har inte hittats. Han påstår sig inte veta var de har tagit vägen. Tingsrätten firade honom i de fallen och dömde honom till stöld av normalgraden och inte till grov stöld som åklagaren hade åtalat honom för.

Ska få behandling

Mannen har dömts till skyddstillsyn och ska genomgå ett behandlingsprogram som riktar sig till dem som har en kriminell livstil och risk för återfall. Han ska betala drygt 215 000 kronor i skadestånd till Tyresö kommun, vilket är den summa datorerna värderas till.

Domen har inte överklagats. Den vann laga kraft tidigare i oktober.

Tidigare dömd

Mannen har tidigare dömts för bedrägeri och förskingring. Ett par år före stölderna i Tyresö dömdes han även till samhällstjänst för grov trolöshet mot huvudman efter att varit anställd vid en företag och med deras pengar köpt varor för privat bruk.